Ako hoćete u Grčku, ovo su isprave koje morate imati: Evo šta čeka turiste iz Srbije na leto
alo.rs
Granica, granični prelaz, rampa, kolona vozila
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Ipak, kako za Objektiv navodi direktror Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić, građani Srbije mogu da odahnu, jer pelcovanje definitivno neće biti uslov koji će morati da se ispuni kako bi se prešla granica sa EU.

Seničić objašnjava da takozvani kovid pasoš neće izdavati policija, kao što je to slučaj sa običnim putnim ispravama. Njih će izdavati zdravstvene ustanove, u vidu dokumenata o stanju imuniteta putnika.

“U pitanju će biti sertifikacije ili potvrde o vakcinaciji. Naši građani koji su se vakcinisali već su dobili potvrde, koje su dvojezične, na engleskom i srpskom. Sertifikat o vakcinaciji će svako biti prednost prilikom putovanja. Putnici će upravo njih pokazivati službenicima policije na graničnim prelazima po protokolu koji tek treba da se usaglasi”, kaže naš sagovornik.

U KOJOJ FORMI ĆE BITI

Kako objašnjava naš sagovornik, ove isprave će biti isključivo u elektronskoj formi, koja će biti dostupna kroz aplikaciju.

“Putnici će instalirati aplikaciju na mobilnom telefonu, a potom uneti svoje ime i prezime. Kada se pojave na granici, službenici policije će očitavati kod koji će sadržati aplikacija u njihovim telefonima i, ako prilikom tog učitavanja sve bude u redu po protokolu, oni će odmah dobiti zeleno svetlo da uđu u zemlju u koju putuju. Neće biti nikakvog zadržavanja niti komplikacija”, kaže Seničić.

ALTERNATIVA VAKCINACIJI

Kako objašnjava Seničić, kovid pasoš neće biti ograničen samo na vakcinaciju. Prema njegovim rečima on će sadržati i informaciju o preležanom virusu ili urađenom testu.

“Sigurno je da će EU ostaviti alterantivu, tj. da će granice njenih članica moći da pređu i oni koji se nisu vakcinisali. Od putnika će se, ukoliko nisu vakcinisani, možda tražiti da urade PCR , antigenski ili test na antitela. Svakako je sigurno da cepljenje neće biti jedini uslov i to ne treba nikoga da brine. Kovid pasoši će zapravo govoriti koliko je putnik bezbedan za okolinu u koju putuje”, kaže Senčić.

KOLIKO ĆE DA KOŠTA

Naš sagovornik objašnjava da za izradu kovid pasoša neće biti potrebno izdvajati novčana sredstva, jer će oni zapravo predstavljati samo informaciju o kovid statusu putnika.

“Nikakvog čekanja u redovima za kovid paosoše neće biti, niti će se oni plaćati. Građani ne treba da brinu u tom smislu, oni će se potpuno besplatno skidati u elektronskom formatu, na način koji će biti regulisan u narednim mesecima”, kaže Seničić.

DO KADA ĆEMO ZNATI SVE DETALJE

Direktor “Jute”, navodi da bi sve detalje o načinu funkcionisanja kovid pasoša za naše državljane trebalo da imamo do polovine aprila.

“Tada možemo očekivati da i turističke agencije počnu intenzivnije da pripremaju aranžmane za Grčku, ali i sve ostale destinacije. Kada se sve usaglasi, sigurni smo da će i turistički sektor konačno živnuti”, kaže naš sagovornik.

GDE MOŽEMO BEZ KOVID PASOŠA

Kako Objektiv saznaje, srpskim turistima, kako najavljuju, neće trebati kovid pasoši za Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

U vikendu za nama Turska je najavila uvođenje obaveznog PCR testa pre ulaska u njihovu zemlju u letnjim mesecima.

BRNABIĆ: BIĆEMO SPREMNI ZA KOVID PASOŠE

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da je ideja o uvođenju kovid pasoša u Evropi suprotna evropskim vrednostima slobode kretanja i prava na izbor, ali da će naša zemlja, ako se to desi, biti i za to spremna, jer već imamo informacioni sistem koji to omogućava.

“Nisam očekivala takvu odluku EU i nadam se da ona nije finalna. Ali, ako bude, mi smo od prvog dana spremni za tako nešto – za naše građane nema problema, jer smo među zemljlama sa najviše vakcinisanih ljudi. Imamo informacioni sistem koji je već pravljen tako da, ukoliko se uvedu kovid pasoši, to građani Srbije mogu da imaju”, rekla je premijerka.