Ljudi, penzioneri, građani, vremenska prognoza
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
Ljudi, penzioneri, građani, vremenska prognoza

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Kraj februara, zima u punom jeku, a meteorolozi za naredne dane najavljuju sunčano vreme sa maksimalnim temperaturama od 18 pa sve do 22-23 stepena u pojedinim delovima Srbije!

Vremenske oscilacije koje smo doživeli u prva dva meseca ove godine, te prave rolerkostere iz debelog minusa u veliki plus, i obratno, teško podnose potpuno zdrave osobe, a kamoli hronični bolesnici i meteoropate.

– Već danima imam povremene glavobolje, nervozan sam, slabo spavam. Nije ni čudo kada imamo 20 stepeni usred februara – kaže Beograđanin Milan J.

Lekari potvrđuju da ovako visoke temperature za ovo doba godine ne prijaju skoro nikome.

– Promene vremena utiču na naš organizam i naše zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika, astmatičara, srčanih bolesnika, dijabetičara. Srčanim bolesnicima se savetuje redovno uzimanje terapije. Ne savetuje im se preterana fizička aktivnost, kao ni dugo zadržavanje napolju – objašnjava načelnik Doma zdravlja “Palilula” u Beogradu, dr Aleksandar Stojanović.

Na drugoj strani, kod zdravih osoba mogu da se pojave najrazličitiji simptomi poput nervoze, razdražljivosti, reumatičnih bolova, oscilacija pritiska od niskog ka visokom i obrnuto.

Takođe, kako ističu lekari, ovakvo vreme pogoduje i raznim virusima, koji mogu da napadnu i bolesne i zdrave, a ako se neprilagođeno obučemo, što je često izvesno zbog velikih temperaturnih oscilacija tokom dana, može da dođe i do prehlade.

SIMPTOMI

- malaksalost

- nervoza

- nesanica

- vrtoglavica

- oscilacija pritiska

- prehlada

- rinitis

- upala grla

- vrtoglavica

- bol u mišićima

“Izvestan oprez se savetuje osobama sa varirajućim krvnim pritiskom, kao i astmatičarima u jutarnjim satima. Kod osetljivih osoba mogući su zamaranje i glavobolja. Preporučuju se umerene aktivnosti i slojevito odevanje u skladu s dnevnom temperaturom vazduha”, stoji, između ostalog u najnovijoj biometeorološkoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Vremenski rolerkoster, međutim, nastaviće se već za vikend. Naime, kada se budemo privikli na prolećnih 20-tak stepeni, uslediće kratkotrajno zahlađenje i pad temperature i za desetak podeoka.

Ipak, kako ističu meteorolozi, već od utorka-srede naredne nedelje u naše krajeve će stići novi topli talas!

Pročitajte još: