gvozdika
Ministarstvo odbrane
gvozdika

Ministarstvo odbrane

gvozdika, Foto: Ministarstvo odbrane

Modernizacija vojske 

V. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da je modernizacija BVP M-80A jedan od najznačajnijih projekata razvoja i modernizacije za potrebe Kopnene vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Naveo je da je posle inicijalnog testiranja unapređenog hodnog dela i oklopnog tela vozila, Vojska Srbije iskazala zahtev za određenim preuređenjem, pre svega radi povećanja komfora desanta.

Ugrađena su hidraulički pokretna vrata, potpuno je preuređen unutrašnji prostor kako bi se omogućio veći komfor posade i smeštaj dodatne količine borbenih resursa, poručio je Miloradović.

Ubrzano opremanje novom generacijom zaštite i naoružanja

Miloradović je napomenuo da su danas demonstrirani i novi elementi optoelektronskog sistema za vizuelizaciju bojišta i sistem za noćnu vožnju.

Rukovodilac Radnog tima, komandant Druge brigade kopnene vojske, brigadni general Željko Kuzmanović, naglasio je da je, kada je reč o konfiguraciji borbenog vozila pešadije i njegovoj pokretljivosti na terenu, hodni deo znatno stabilniji i bolji, što daje stabilnost borbenom vozilu prilikom kretanja i komfor posadi unutar vozila.

Dodao je da je borbeno vozilo sada komfornije u odnosu na osnovnu verziju i da ugrađena hidraulična rampa u značajnoj meri skraćuje vreme ulaska i izlaska mehanizovanog odeljenja.

Kuzmanović očekuje da će se modernizovana verzija borbenog vozila pešadije uskoro naći u jedinicama Vojske Srbije.

Ispitno gađanje

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas konstrukcionim ispitivanjima gađanjem iz modernizovane samohodne haubice 122 mm "Gvozdika" na Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

gvozdika

Ministarstvo odbrane

gvozdika, Foto: Ministarstvo odbrane

Još dugo će služiti 

Ministar Vulin je istakao da je "Gvozdika" artiljerijsko oruđe koje je, po planovima nekih ranijih ministara i ranijih ministarstava, trebalo da bude isečena i izbačena iz upotrebe u našoj Vojsci.

Prema njegovim rečima, povećan joj je domet, ugrađen je jedan od najsavremenijih sistema za upravljanje vatrom, u stanju je da dejstvuje sa položaja već nakon 20 sekundi od kako dođe na odgovarajući položaj i isto toliko vremena joj je potrebno da promeni položaj.

- Mnogo je komfornija za samu posadu, ima odgovarajuće balističke računare koji su u stanju da bez računanja i neposrednog rada vojnika pronađu i pogode cilj. Imate jedno moderno i savremeno sredstvo koje je neuporedivo jeftinije od sredstava istog kvaliteta kad bi bili kupovani od nekog sa strane - istakao je ministar Vulin.

gvozdika

Ministarstvo odbrane

gvozdika, Foto: Ministarstvo odbrane

I ovde pokazujemo, ocenio je ministar odbrane, da je naša domaća pamet, jer modernizaciju sprovodi Vojnotehnički institut, veoma konkurentna, veoma prilagodljiva i veoma korisna za našu vojsku.

- Artiljerija u Vojsci Srbije je veoma važan rod i Vojska Srbije je u svim ratovima, od Prvog svetskog rata do danas, artiljerijom dobijala premoć. Mi to, naravno, nećemo izgubiti. Sa modernizacijom i naše raketne artiljerije, ali i sredstava kakva je "Gvozdika", samo ćemo ojačati našu vojsku za daleko manje sredstava, nego kada bismo kupovali nešto novo - zaključio je ministar Vulin.