Bajlonijeva pijaca
Tanjug/D.Kujundžić
Bajlonijeva pijaca

Tanjug/D.Kujundžić

Bajlonijeva pijaca, Foto: Tanjug/D.Kujundžić

Zbog toga stručnjaci uveravaju da je reč o reakciji na pesticide kojima su biljke prskane da bi što pre sazrele.

Rizik od reakcije na toksine

Alergolog Slađana Andrejević rekla je da pesticidi znaju da izazovu jake reakcije na toksine.

- Sa alergijom na lubenicu nikada se nisam se susrela u karijeri, a ona ima i dosta jaku koru, pa ne znam kako pesticidi mogu da je probiju, dok je kod paradajza za to veća mogućnost. A i činjenica je da pesticidi sami po sebi ne prave toliko alergijske reakcije koliko prave toksične - jasna je doktorka Andrejević.

Jedan roditelj ispričao  je kako je njegovo dete zbog kriške lubenice usred noći završilo u bolnici.

- Ćerka je jela lubenicu tog dana i ništa nije slutilo da će stvari krenuti po zlu. Uveče smo je supruga i ja normalno smestili u krevet. Međutim, negde oko tri sata posle ponoći čuli smo da teško diše i da se guši. Kada smo upalili svetlo i probudili je, bila je po celom telu prekrivena jakim osipom i koprivnjačom i počeli su da joj otiču delovi tela. Uplašio sam se i odmah je odvezao u bolnicu. Tamo mi je doktorka rekla da je reč o jakoj alergijskoj reakciji zbog koje poslednjih dana roditelji masovno dovode decu posle konzumiranja lubenica i paradajza. Dodala je i da je to veoma čudno jer te dve biljke nisu alergeni. Očigledno je da su u pitanju neki pesticidi - ispričao je zabrinuti otac, prenosi Telegraf.

Stručnjaci upozoravaju da se voće i povrće u poslednje vreme prska novim jakim pesticidima i da to može biti uzrok alergija. Pedijatar i alergolog Nevenka Raketić istakla je da su reakcije na lubenicu inače veoma retke.

- Paradajz ume da bude jak alergen, ali lubenica zaista nije, jer je alergija na nju dosta retka i slaba. Pošto nije sezona lubenica jedino objašnjenje je da te alergijske reakcije prave novi pesticidi kojima se prska voće i povrće. Mi alergolozi često muku mučimo s pesticidima jer oni prave izuzetno jake reakcije i osipe, pa nikad nismo sigurni da li je nekome problem napravilo voće i povrće koje je jeo ili ta hemikalija - objasnila nam je doktorka Raketić.