Saborni hram u Podgorici, crkva, ikone, freske, religija, SPC
Alo.rs/V.Đ.
Saborni hram u Podgorici, crkva, ikone, freske, religija, SPC

Alo.rs/V.Đ.

Sva četvorica su iz broja 7 đakona i 70 apostola. Ostali đakoni su bili Stefan, Filip i Nikolaj. Prvomučenik Stefan i Filip se praznuju u posebne dane, a Nikolaj nije ušao u red svetitelja zbog svoje jeresi.

Sveti Pohor, Nikanor, Timon i Parmen nemaju posebnih dana praznovanja, nego se svi spominju u ovaj jedan dan 28. jula po julijanskom odnosno 10. avgusta po novom kalendaru.

Prohora je apostol Petar rukopoložio za episkopa Nikomidijskog. Bio je neko vreme na službi kod Svetog Jovana Bogoslova na ostvu Patmosu i zabeležio je Otkrovenje, koje je čuo iz njegovih usta. Nevernici su ga ubili u Antiohiji.

Nikanor je stradao u Jerusalimu istog dana kada i arhiđakon Stefan, a uskoro za njim i još 2. 000 hrišćana, koje su pobili Jevreji.

Svetog Timona su sveti apostoli postavili za episkopa u Arabiji. Zbog svog propovedanja Hrista je stradao. Bio je bačen u užarenu peć, ali je izašao iz peći nepovređen. Po rimskom Martirologu, sveti Timon nakon što je izašao nepovređen iz peći, bio je razapet na krst.

Sveti Parmen je verno služio propovedničku službu koja mu je bila poverena od strane apostola. Umro pred apostolima koji su ga oplakali i sahranili.

Na ovaj dan vernici se ovako mole:

- Apostoli sveti, molite Milostivog Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.

PROČITAJTE JOŠ: