Prvi dan škole
Alo, Nenad Vujanović
Prvi dan škole

Alo, Nenad Vujanović

Prvi dan škole , Foto: Alo, Nenad Vujanović

Kako za „Alo!“ kaže direktor beogradske Osnovne škole „Drinka Pavlović“ Jole Bulatović, ova školska godina je neobična po mnogo čemu, pa i po raspustu.

- Bilo nam je neobično kada smo se prvi put susreli sa novim okolnostima, ali sada je to postala svakodnevica. U potpunosti smo se navikli. Deca će pohađati nastavu po kombinovanom modelu, podeljeni su u dve grupe, pa mlađi dolaze prepodne, od 8 i od 10 i 45 ujutru, a stariji popodne, od 13 do 16 i 30. Roditelji su naviknuti na taj raspored, tako da nema više nedoumica - objasnio je Jole Bulatović.

Jole Bulatović, direktor O.Š.

Nenad Vujanović

Jole Bulatović, direktor O.Š. "Drinka Pavlović", Foto: Nenad Vujanović

Kako nam je rekao, pre početka nastave obavljena je zdravstveno-higijenska priprema onako kako to nalaže Institut „Batut“. Dezinfikuju pet puta dnevn

U slučaju zaraze u školi, objašnjava naš sagovornik, uputstva su jasna i precizna.

- U kontaktu smo sa dežurnim epidemiologom. Svaka škola ili grupa škola ima svog epidemiologa. Dužni smo da svaki novi slučaj infekcije u školi prijavimo. Onda dalje on postupa po tim prijavama. U prošlom polugodištu smo imali 11 zaposlenih koji su imali kovid-19 infekciju i 12 dece. Imali smo i više od 50 mališana koji su odsustvovali sa nastave jer im je neko u porodici bio pozitivan. Ukoliko u grupi imamo dva zaražena deteta, pravila su jasna: čitava ta grupa ide u izolaciju dve nedelje, odnosno prelaze na onlajn nastavu - kazao je Bulatović.Postoji i opcija potpunog zatvaranja.

- Ukoliko se desi da je više od 50 odsto đaka pozitivno na kovid-19, škola će se zatvoriti - zaključio je Bulat.

Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Alo.rs

Prosvetari, vakcinišite se!

Ana Brnabić je prvi dan polugodišta iskoristila da poseti Osnovnu školu „Milan Munjas“ u Ubu zajedno sa ministrom prosvete Brankom Ružićem.

- Imamo izuzetno dobar sistem nadzora nad novoobolelima, pratićemo sa timovima svakodnevno broj novoozaraženih, učenika, i nastavnog i vannastavnog osoblja u školama, i trudićemo se da im pružimo svu potrebnu podršku da nastava traje što normalnije, što duže - rekla je premijerka Brnabić.

Ona je pozvala prosvetne radnike da se u što većem broju odazovu vakcinaciji.

Manjkavosti u znanju sigurno ima!

Kako kaže direktor škole Jole Bulatović, obrazovni sistem se suočio sa mnogim izazovima, pa je očekivano da bude i posledica.

- Siguran sam da će biti manjkavosti u znanju. Ali verujem da to neće omesti dalje školovanje. Činjenica je da rad u školi ne može da zameni onlajn nastava i oblici nastave koji isključuju učitelje i nastavnike. Interakcija nastavnika i dece je veoma važna - istakao je Bulatović.

Kako nam je rekao, pre početka nastave obavljena je zdravstveno-higijenska priprema onako kako to nalaže Institut „Batut“. Dezinfikuju pet puta dnevno.

Branko Ružić: Očuvali smo obrazovni sistem!

Ministar prosvete Branko Ružić poželeo je zdravlje i bolji ambijent svim učenicima, kao i prosvetnim radnicima koji su, kaže, pokazali da je moguće i u vanrednim okolnostima, tokom prvog polugodišta, uz velike oscilacije, ponekad i uz alarmantni broj zaraženih, očuvati obrazovni sistem. - Prosvetni radnici su i u tim teškim vremenima pokazali odgovornost, predanost u radu, a kao cilj su ispred sebe stavili održavanje kontinuiteta obrazovno-vaspitnog procesa u toku sticanja znanja. Uz sveobuhvatnu imunizaciju koja sledi, očekujem da izađemo na zelenu granu do kraja drugog polugodišta - kazao je Ružić.

Pročitajte još: