Ani Brnabić dato napismeno! Evo o čemu je Krizni štab danas odlučivao

Situacija je alarmantna i "apsorciona mogućnost" bolnica se smanjuje.

Ministar Branko Ružić
Ministar Branko Ružić, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da su na današnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv korone izneti predlozi za uvođenje oštrijih mera i on očekuje da će takva biti i nova odluka države, što će biti "brzo obznanjeno".

- Imali smo na sednici Kriznog štaba različite predloge i preporuke koje će biti sažete u pisanoj formi i predati predsednici vlade Ani Brnabić kao zvanična preporuka. Predlozi idu u pravcu još oštrijih mera - rekao je Ružić, za emisiju Prav ugao, na TV Vojvodina.

Prema njegovim rečima, situacija je alarmantna i "apsorciona mogućnost" bolnica se smanjuje, ne zbog manjka kapaciteta, već zato što je, "kako je on razumeo", oko deset odsto zdravstvenih radnika zaraženo.

On je rekao da će "svakako ova preporuka zdravstvenog dela Kriznog štaba biti pretočena i u odluku vlade Srbije u, prepostavljam, vidu oštrijih mera imajući u vidu brojke koje dobijamo".

Govoreći o primeni mera u školama, on je naglasio da prelazak na onlajn nastavu ne predtavlja zatvaranje škola, napominjući da vaspitno obrazovni proces neće stati.

Korona, Srbija
Korona, Srbija, Foto: Vladimir Marković; Alo!

- Mi smo na osnovu preporuka zdravstevnog dela Kriznog štaba doneli ovakvu Uredbu zbog genaralnog epidemiološkog stanja u društvu. Ako bi se gledala situacija u obrazovnom sistemu ona ne da nije alarmantna nego nije ni problematična, pa nije ni ukazivala na potrebu da se nešto tako uradi - rekao je Ružić.

Komentrišući zahteve nekih sindikata da se onlajn nastava uvede i za niže razrede osnovne škole, on je rekao da se tome protivi.

- Kad je reč o nastavi od prvog do četvrtog razreda, to je procena pre svega obrazovne struke uvažavajući epidemilošku situaciju, znamo da je tamo najmanja transmisija virusa. Elementarna pismenost, radne navike, stiču se u najmlađim starosnim dobima - rekao je Ružić.

Komentarišući slučaj iz okoline Kladova, gde je direktorka osnovne škole kaznila učiteljicu jer su se deca rukovala u dvorištu, on je rekao da je inspekcija bila tamo i da će sutra biti poznat izveštaj, ali "ako je samo to bio problem onda ga i nema" i ta odluka neće postojati.

Povezane vesti

 • Korisnik: hhhh
  01/12/2020 - 14:37
  Ko bre pita obrazovnu struku? Pa nisu ljudi bas toliko glupi da mozete da ih obmanjujete. Nema ko da cuva sitnu decu a za prosvetare vas bas briga. Kad treba tim ljudima povecati plate njih nigde nema. Ej drzavo!!!!!!!!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi