Penzioneri
Alo!/Vladimir Marković
Penzioneri

Alo!/Vladimir Marković

Penzioneri, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Ona u Vagnešu živi sama, a Fadil joj obezbeđuje hranu i sve potrebne namirnice.

“Idem kod jedne stare žene srpske nacionalnosti koja se zove Vladica da joj odnesem hranu”, kaže za on za Al Jazeeru.

Selo je pusto i u njemu više niko ne živi, a trava je izrasla na seoskim putevima. Fadil je kod nje bio pre tri dana, a kako kaže, na ulazu u kuću strahuje od najgoreg, a nada se najboljem.

Vladica kaže da joj je on treći sin.

“Bog da mu pomogne, dođe mi. Sinovi su mi Đoka i Slobodan, a ti si mi treći. Vidiš kod Boga ti si mi treći. Sve mi ti vodiš. Dane je otišao već pre dugo vremena u Kamenicu, Đoka u Srbiju. Sve ti”, kaže Vladica.

Opština Kamenica porodici je osigurala smeštaj u gradu.

Sin je sa bolesnom suprugom otišao, ali Vladica nije htela da ostavi kuću gde je provela život. Tako je ostala sama u selu.

Ono što joj najviše nedostaje je društvo, pa su zato rastanci uvek teški.

“Evo i ja idem, ali ja ću da dođem opet, doviđenja. Nemoj da plačeš, ja ću da dođem, za ništa ne boj se”, kaže joj Fadil dok je ostavlja u suzama.

Za tri dana on će se ponovo vratiti u ovo napušteno selo, a u međuvremenu Vladica se nada da neće ostati potpuno zaboravljena i da će neko ponovo pokucati na njena vrata.

Komentari (1)

vlada

22.05.2020 21:38

Takvim Ljudima skidam kapu, bili oni Albanci ili ne, to su ne ljudi, nego ljudine, podrška velika za takve ljude, a ima ih, verujte. E takve nek nagradi Srbija, ceniće nagradu više nego bilo koji Srbin.