Doktor Branimir Nestorović
Printscreen / Happy
Doktor Branimir Nestorović

Printscreen / Happy

Doktor Branimir Nestorović, Foto: Printscreen / Happy

- Kavasaki se javlja svake godine. Samo kod mene na odeljenju imamo jedan-dva slučaja mesečno. Ne zna se tačno šta ga izaziva, uglavnom virus, a pošto je sad korona, odmah su ga povezali sa tim. Proleće i jesen je sezona kada se Kavasaki javlja kao reakcija na razne vrste virusa. Ima simptome virusne infekcije nakon čega se razvije zapaljenje krvnih sudova. Dosta se lako leči ako se otkrije na vreme - objasnio je dr Nestorović.

Na pitanje da li postoji razlika pri infekciji koronavirusom ako virus uđe kroz nos i usta ili kroz oči i da li uopšte način ulaska virusa u sluzokožu može diktirati težinu bolesti dr Nestorović odgovara da sve zavisi od količine uzročnika.

- Razlika je u količini uzročnika, mnogo više uđe na nos jer su receptori primarno u nosu. Količina je važna zato sada korona nije toliko opasna jer, em je oslabio virus, em je količina manja. Manje je ljudi bolesno, prehlađeno, jače sunce - objasnio je.

Međutim, dr Nestorović je odlučio otkrije jednu ekskluzivnu vest koja se tiče rezultata jedne australijske studije.

- Prekjuče su Australijanci javili da je virus veštačkog porekla. Grupa naučnika na čelu sa profesorom Petrovskim, istraživala je kako se virus vezuje za razne vrste ćelija. Najbolje se vezuje za ljudske ćelije. Mnogo manje za druge. Dakle, pada u vodu priča da je prešao sa životinje. Potpuno je jasno da je veštački, ali ostaje pitanje ko ga je napravio - istakao je.

Na pitanje da li veruje rezultatima kineske studije koja navodi da virus može da opstane i u vazduhu.