Beograd, centar beograda, ulice, saobraćaj, terazije, prevoz
Alo!/Masanori Jošida
Beograd, centar beograda, ulice, saobraćaj, terazije, prevoz

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Naredne dve nedelje su ključne - ova rečenica, na neki način, obeležila je dosadašnji tok epidemije u Srbiji.

Pred nama su ključne dve nedelje. Zašto?

Povećavanje broja kontakata koje građani Srbije ostvaruju biće beleženo iz dana, a opasnost koju sa sobom nosi virus i dalje je tu.

Beograd, centar beograda, ulice, saobraćaj, terazije, prevoz

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

To je osnovni razlog zbog koga od strane stručnjaka, i nakon što su mere popustile, stiže veliki broj upozorenja da odgovornost i diciplina moraju biti na istom nivou kao i tokom trajanja vanrednog stanja.

Predrag Kon

Printscreen

Predrag Kon, Foto: Printscreen

Povećan broj obolelih nakon ublažavanja mera

Rast broja obolelih zabeležen je u pojedinim zemljama nakon što su mere uvedene u borbi protiv virusa korona ublažene.

Sa hiljadama novih smrtnih slučejava i porastom broja zaraženih u nekoliko država, predsednik Donald Tramp promenio je odluku, samo 24 sata pošto je najavio da planira da postepeno ukine radnu grupu za korona virus. Slična situacija, blagi porast broja obolelih nakon opuštanja zabeležena je u Singapuru, kao i u Nemačkoj.

"Kraj prvog poluvremena"

Kontakti, koji se sada ostvaruju u značajnijem obimu, pre svega u gradskom prevozu koji je startovao u petak za sve građane, i zatvorenim prostorima, kao i u kolektivima, poput vrtića, koji u ponedeljak počinju sa radom, stvaraju opasnost od prenošenja virusa.

- Odgovornost mora biti na onom nivou na kome je bila i dok je vanredno stanje trajalo. Treba izbegavati kontakte, naročito osobe starije od 65 godina, deca sada kreću u vrtiće i oni mogu da budu prenosioci virusa - navodi dr Kon.

Beograd, centar beograda, ulice, saobraćaj, terazije, prevoz

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

On je za "TV Prva" rekao da je manje izvora infekcije i situaciju je opisao kao kraj prvog poluvremena.

Branislav Tiodorović

Printscreen

Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen

- Ali, moramo čekati drugo poluvremene, moramo videti u junu šta će se dešava, hoćemo li biti izdržljivi kao u sportu, pa da onda stvarno pobedimo tog teškog i strašnog protivnika - rekao je Tiodrović.

Nakon desete nedelje nema svakodnevnih zaražavanja

Epidemiolog dr Predrag Kon objasnio je da ako se budemo pridržavali mera koje je Krizni štab propisao i u narednom periodu, nakon što deseta nedelja bude okončana, nećemo beležiti novoobolele svakoga dana.

- Sledećih nedelju dana, kada zaposleni kreću na posao, moramo da budemo dodatno disciplinovani. Mi sada izlazimo iz devete nedelje, ostaje deseta, nakon koje više ne bi trebalo da dolazi do svakodnevnog otkrivanja zaraženih - objašnjava.

Stručnjaci na RTS-u

Printscreen

 Foto: Printscreen

- Mere koje smo ostavili da važe i nakon vanrednog stanja moraju se poštovati. Oko toga nema pregovora - naglašava dr Kon.

Gradski prevoz - potencijalna opasnost

Javni prevoz u Beogradu, obnovljen je danas i za razliku od prvobitne odluke o postepenom vraćanju, po fazama, mogu da koriste svi građani, a ne samo zaposleni. Ovo stvara opsanost, jer će se, pored građana, autobusima "prevoziti" i korona virus.

- Mesto na kome će postojati najveća mogućnost da dođe do novih zaražavanja u narednim danima je gradski prevoz, u kome će doći do veće cirkulacije građana. Ljudi, jednostavno, moraju na posao, nemaju drugi način da dođu. Takođe, deca čiji roditelji moraju da ih vode u vrtić biće u prevozu - dodaje Kon.

- Pratićemo razvoj situacije i ukoliko se dogodi da se stanje pogorša, na vreme ćemo upozoriti građane - zaključuje dr Kon.