Doktor, Krpelj
Shutterstock
Doktor, Krpelj

Shutterstock

Doktor, Krpelj, Foto: Shutterstock

Kod privatnika treba prvo platiti pregled lekara specijaliste, potom vađenje krpelja, i to po komadu, a zatim i analizu krpelja na bakterije. 


Ivana M. je pre nekoliko dana primetila dva krpelja na koži svoje ćerke. Pošto je bilo veče i dom zdravlja nije radio, odvela je dete u privatnu kliniku.
- Naplatili su nam prvo 2.500 dinara za pregled specijaliste dermatologa i mislili smo da je to to, međutim, onda su joj izvadili krpelje i tražili još 2.000. Bili smo u čudu, ali šta smo mogli, platili smo i to - kaže naša čitateljka i dodaje da je to umesto olakšanja bio tek početak njene „avanture“.

Dom zdravlja

Alo!/ Rajko Ristić

Dom zdravlja, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

- Tako da su našu porodicu dva krpelja na kraju koštala 8.400 dinara - kaže Ivana.

Kako saznajemo, u pojedinim privatnim ustanovama cena ove intervencije zavisi i od broja uboda i termina u kojem se pojavite, pa vađenje do tri krpelja u toku dana košta 6.600 dinara, dok vađenje više od tri krpelja uveče staje čak 10.000 dinara.

Nije svaki krpelj zarazan

- Tokom maja i juna krpelja ima najviše, i to uglavnom na zelenim površinama. - Iako ni sam ubod nije nimalo prijatan, mnogo veća komplikacija nastaje ako je parazit zaražen bakterijom koja izaziva lajmsku bolest. - Kada se izvadi, prvo se testira sam krpelj, a ako je zaražen problematičnom bakterijom, radi se analiza krvi. - Tegobe se ispoljavaju nakon sedam do deset dana inkubacionog perioda, najpre u vidu promena na koži, kada se oko uboda formira crveni krug.

Lečenje traje šest nedelja

Komentari (1)

mile

29.05.2020 08:34

Ode 100 evra???