PROLEĆNA OPASNOST - NE SAMO PO ZDRAVLJE VEĆ I ZA NOVČANIK Budite na oprezu! Ukoliko vam se ovo "nakači" trebaće vam 10.000 da ga se rešite!

Na VMA ne rade sa civilima, a u Institutu za medicinska istraživanja nema agenasa, pa jedino što preostaje kada se koža zacrveni jesu privatne klinike

Doktor, Krpelj
Doktor, Krpelj, Foto: Shutterstock

Kod privatnika treba prvo platiti pregled lekara specijaliste, potom vađenje krpelja, i to po komadu, a zatim i analizu krpelja na bakterije. 

Ako vam se tokom boravka u prirodi zakači krpelj, budite spremni da nakon vađenja za proveru da li je zaražen izdvojite bar 3.900 dinara, jer ćete morati da to obavite kod privatnika. Dodatne troškove imaće oni koji parazita primete uveče, kada državni domovi zdravlja ne rade, jer se vađenje krpelja kod privatnika naplaćuje od 4.500 do čak 10.000 dinara.


Ivana M. je pre nekoliko dana primetila dva krpelja na koži svoje ćerke. Pošto je bilo veče i dom zdravlja nije radio, odvela je dete u privatnu kliniku.
- Naplatili su nam prvo 2.500 dinara za pregled specijaliste dermatologa i mislili smo da je to to, međutim, onda su joj izvadili krpelje i tražili još 2.000. Bili smo u čudu, ali šta smo mogli, platili smo i to - kaže naša čitateljka i dodaje da je to umesto olakšanja bio tek početak njene „avanture“.

Dom zdravlja
Dom zdravlja, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

- Pošto su nam kod privatnika rekli da je zbog mogućnosti obolevanja od lajmske bolesti potrebno analizirati krpelja na bakterije, sledećeg jutra smo pozvali dom zdravlja. Međutim, oni ne rade analize, pa su nas uputili na VMA ili Institut za medicinska istraživanja. Na Vojnomedicinskoj akademiji se zbog situacije sa koronavirusom trenutno pregledaju samo vojni osiguranici, pa se zbog toga ne obavljaju ni analize krpelja za civile. Institut za medicinska istraživanja, kako je rečeno našoj sagovornici, nema agenasa za to ispitivanje, pa građani ni tamo ne mogu dobiti odgovore. Jedino što im preostaje kada se koža zacrveni su privatne klinike, u kojima je za analizu potrebno izdvojiti 3.900 dinara.

- Tako da su našu porodicu dva krpelja na kraju koštala 8.400 dinara - kaže Ivana.

Kako saznajemo, u pojedinim privatnim ustanovama cena ove intervencije zavisi i od broja uboda i termina u kojem se pojavite, pa vađenje do tri krpelja u toku dana košta 6.600 dinara, dok vađenje više od tri krpelja uveče staje čak 10.000 dinara.

Nije svaki krpelj zarazan

- Tokom maja i juna krpelja ima najviše, i to uglavnom na zelenim površinama. - Iako ni sam ubod nije nimalo prijatan, mnogo veća komplikacija nastaje ako je parazit zaražen bakterijom koja izaziva lajmsku bolest. - Kada se izvadi, prvo se testira sam krpelj, a ako je zaražen problematičnom bakterijom, radi se analiza krvi. - Tegobe se ispoljavaju nakon sedam do deset dana inkubacionog perioda, najpre u vidu promena na koži, kada se oko uboda formira crveni krug.

Lečenje traje šest nedelja

Ako se u krpelju otkrije bakterija borrelia burdorferi, radi se analiza krvi pacijenta na antitela, a onda se pacijent leči antibioticima.
- Lajmska bolest se leči antibioticima, međutim, oni se piju tek kada se ispolje simptomi, dok lečenje, u zavisnosti od napredovanja bolesti, traje od dve do šest nedelja - rekao je dr Nenad Zec i dodao da je način zaštite nošenje kačketa ili šešira sa obodom, majice sa dugim rukavima, pantalona sa dužim nogavicama, pregledanje kože posle svakog boravka u prirodi, ali i korišćenje repelenata, odnosno hemijskih sredstava koja odbijaju krpelje.

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi