Autobus, kontrola, bus plus
Alo!/ Masanori Jošida
Autobus, kontrola, bus plus

Alo!/ Masanori Jošida

Autobus, kontrola, bus plus, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Sekretarijat za javni gradski prevoz uskoro bi trebalo da raspiše javnu nabavku za izbor partnera za naplatu karata i upravljanje vozilima, pošto ugovor sa "Apeksom" odnosno "Bus plusom", ističe 20. septembra.

Prema važećem ugovoru, "Apeksu" je pripadalo 8,53 odsto prihoda ostvarenih prodajom karata, dok će Grad sada najverovatnije tražiti partnera koji bi pristao na 7,92 odsto.

Kako se navodi u dokumentaciji, novo partnerstvo trebalo bi da se sklopi za narednih 13 godina, a ovaj period izabran je, jer oslobađa grad dobrog dela troškova, a drugi je to što i Smart plan razvoja sistema javnog prevoza prepoznaje 2033. kao ciljnu plansku godinu.

Grad će, na osnovu iskustva, sada kroz novo partnerstvo tražiti da se unapredi sistem kontrole prevoza putnika, da se smanji mogućnost zloupotrebe u sistemu, unapredi mehanizam za nadgledanje i kontrolu prevoznika kroz uvođenje novih funkcionalnosti u sistem, ali i kroz poboljšanje načina informisanja putnika.

Ono što su prevoznici u anketama, koje je sprovodio Saobraćajni fakultet, navodili kao najbitnije jeste povećanje i zaštita prihoda, a onda unapređenje sistema za naplatu karata. Kada su korisnici u pitanju, kao najlošiji deo sistema ocenjen je rad službe kontrole putnika i sistem za brojanje putnika.

Ipak, pitanje od najveće osetljivosti jeste visina nadoknade, odnosno provizije, za ugovorene poslove koju bi Grad plaćao privatnom partneru za održavanje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima. I baš zato što su interesi javnog i privatnog partnera oko ovoga direktno suprotstavljeni, preporuka usvojenog predloga je da visina provizije treba da bude ključni kriterijum za odabir najpovoljnijeg privatnog partnera.

Prosečni mesečni prihod od prodaje karata u 2019. bio je 621 milion dinara, što znaći da je "Apeks" na osnovu procenta od 8,52 mesečno zarađivao oko 50 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari (2)

zorica

06.08.2020 10:22

SAMO DA SMANJE SVERCOVANJE U PREVOZU

Pera

07.08.2020 12:18

@zorica - Ida da bude karta 50din