Turisti
Alo / Ognjen Radošević
Turisti

Alo / Ognjen Radošević

Turisti, Foto: Alo / Ognjen Radošević

Afera za aferom prati najveći svetski sajt "Buking", a najnovija je ta da turisti koji putem ovog sajta rezrvišu smeštaj, plate karticom i, kada napuste apartman, svrate do banke i prijave da im je kartica ukradena!

Ovi "turisti" su uglavnom iz Turske i arapskih zemalja, među njima ima i migranata, a samo jednoj agenciji koja u Beogradu izdaje apartmane u poslednjih nekoliko meseci su napravili štetu od 8.500 evra.

- Poslednji slučaj su bila petorica arapskih turista koji su napravili račun od 960 evra - kaže Lidija Radulović iz "Kristal kod apartmana". - Oni su rezervisali putem "Bukinga" i poslednjeg dana prijavili da im je ukradena kartica. Tog trenutka je banka povukla njihov novac sa našeg računa. Dali smo dokaz da su boravili: foto-kopije pasoša, knjigu gostiju, beli karton, prijavu policiji... Banka je bila neumoljiva i sav novac je vraćen na njihov račun.

Kinezi prave lažne rezervacije

Vlasnici beogradskih apartmana su zabeležili i veliki broj "lažnih rezervacija" preko "Bukinga". Postoji mogućnost otkazivanja sobe bez naplate prve noći, a kineski turisti sve češće zloupotrebljavaju ovu mogućnost. Oni rezervišu po pet-šest apartmana, pa kada se konačno odluče u koji će, ostale otkažu tog jutra kada treba da stignu. "Buking" ni ovo ne sankcionište iako se jasno vidi da je ista osoba rezervisala nekoliko smeštaja za istu noć.

U ovoj agenciji su pregledali 15 ovakvih lažnih slučajeva "izgubljenih kartica" i došli do zaključka da se radi samo o "viza" i "master" karticama, da su svi rezervisali putem "Bukinga" i da su svi imali turski ili pasoš neke arapske zemlje.

- Bili smo šokirani kada je to uradio otac koji je kod nas boravio sa ženom i nekoliko dece - ističe Radulovićeva. - Raspitali smo se i shvatili da je to dobro uhodana prevara koja se na neki način legalizuje preko "Bukinga". Dešava se i situacija da ako je vlasnik smeštaja naplatio rezervaciju, gost prijavi ukradenu karticu, a zatim banka sa računa skine iznos uplaćene rezervacije?!

Ostali rezervacioni sajtovi, osim "Bukinga", sami naplaćuju gostima noćenje kada vlasnik apartmana javi da je turista stigao i prebacuju pare na račun. U slučajevima kada su gosti prevaranti i prijavljuju lažne zloupotrebe kartica, ispada da "Buking" štiti prevarante.

Desetak evropskih gradova je nedavno zahtevalo od EU da ih zaštiti od rezervacionih sistema koji izdaju "stan na dan" koji su masovnim turizmom ruinirali staro jezgro. Amsterdam, Barselona, Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, Minhen, Pariz, Valensija i Beč su tražili da se zaustave globalne platforme za kratkoročni boravak turista, ali je Evropski sud pravde objavio da se, prema zakonu EU, "rezervacioni sistemi smatraju pružaocima digitalnih informacija, a ne tradicionalnim agentom za nekretnine".