Crveni krst, takmičenje u pružanju prve pomoći
Printscreen
Crveni krst, takmičenje u pružanju prve pomoći

Printscreen

Crveni krst, takmičenje u pružanju prve pomoći, Foto: Printscreen

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović rekao je da u akcijama Crvenog krsta, koji ima 89 organizacija na teritoriji Srbije, učestvuje oko 750 volontera koji komuniciraju sa građanima, isporučuju im lekove i druge potrepštine i pomažu da, ukoliko je potrebno, uspostave kontakt sa zdravtsvenim ustanovama.

Napomenuo je da Crveni krst ima i edukativnu ulogu i da njihovi volonteri sve preporučene mere, koje su neophodne, ''šire'' i među gađanima, a koje se tiču epidemiološke preventive, smanjenja kontakata, samoizolacije i svega što je neophodno da bi se sprečilo prenošenje infekcije.

''Otvorili smo 56 infocentara na teritoriji Srbije u kojima pružamo psihosocijalnu podsrsku građanima, koja je jednako potrebna, kao i dostava hrane i lekova i nastojaćemo da povećamo taj broj'', rekao je Radovanović za TV Prva.

Naglasio je Crveni krst nastoji da održi rad narodnih kuhinja u novim uslovima uz poštovanje rigoroznih mera, kao i da održi program dobrovoljnog davanjaja krvi.

Radovanović je apelovao na građane da se i dalje odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi koje su tako organizovane da nema velikih gužvi, u ljudi su razdvojeni na sigurne distance.

'Davanje krvi ne slabi imunitet niti davalac krvi da ima veću šansu da dobije bolest,a zdravstenom sistemu je i u ovim okolnostima potrebna krv'', naglasio je Radovanović.

Dodao je da i 20 organizacija Crvenog krsta na KiM sprovodi aktivnosti u borbi protiv koronavirusa i da su u južnoj pokrajini formirali 13 infocentara.