Čuveni epidemiolog razrešio dilemu oko vakcina koja muči sve građane!

On je rekao da su građani imali brojne reakcije na vakcinu protiv variole, pa čak i sa smrtnim ishodom

Radmilo Petrović
Foto: printskrin

Epidemiolog, virusolog i vakcinolog u penziji dr Radmilo Petrović, koji je više od trideset godina radio u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak", gostujući u autorskoj emisiji Srđana Predojevića na TV Vesti istakao je da je kineska vakcina bezbednija, da ne daje nikakve reakcije jer je pravljena od celog mrtvog virusa kovida 19.

- Ima četiri vakcine, sve imaju dobre i manje dobre strane. Najpogodinija za naše područje je kineska vakcina, jer ne zahteva nikakve posebne uslove čuvanja i transporta i može se bezbedno koristi. Druga pogodnost je što je pakovanje jedna doza, jedna bočica, tako da nema greške. Kod Fajzera se vadi doza po doza, deset ih je u bočici i postoji opasnost da ona poslednja ostane inaktivna - rekao je Petrović.

Kako je naveo, pogodnost Fajzerove vakcine je što prva stvara antitela.

- Kineska je mrtva, razvijana na klasičan način, malo sporije stvara antitela, ali ona traju duže.

- Unošenjem malih količina virusa povremeno stvara se imunitet - naveo je Petrović i dodao da je teško uporediti ovu epidemiju sa epidemijom variole, prenosi Pink.

On je rekao da su građani imali brojne reakcije na vakcinu protiv variole, pa čak i sa smrtnim ishodom.

Petrović je dodao da je neophodno ubrzati proces vakcinacije, te da bi svaka zdravstvena ustanova trebalo da ima punkt za vakcinaciju.

Kako je rekao, svi oni koji su preživeli variolu, sigurno su sada bili prvi u redu za vakcinu protiv korone.

Istakao da se maska, koja predstavlja najbolju zaštitu mora menjati na dva do tri sata.

- Maska može da štiti, ali nije svemoguća, međutim od velike je koristi. Virusi gledaju da promene antigene karakteristike u cilju preživljavanja. Pred nama su godine borbe sa ovim virusom. Treba vakcinisati celu planetu. Ako se siromašne zemlje ne vakcinišu, neće od novog talasa biti izuzete ni bogate zemlje.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi