SAVET KARDIOLOGA Da li je moguće sprečiti bolesti srca i krvnih sudova?

Vodeći uzrok smrti u svetu je bolest srca i krvnih sudova. Jedna od četiri smrti je uzrokovana kardiovaskularnim bolestima.

Dr Stevan Keča, Specijalista interne medicine
Dr Stevan Keča, Specijalista interne medicine , Foto: Promo

Svaka četiri minuta neko umre zbog bolesti krvnih sudova srca (koronarne bolesti). Bolest krvnih sudova nastaje zbog taloženja takozvanog lošeg holesterola (LDL holesterola) i kalcijuma koji vremenom mogu da zatvore koronarnu arteriju ili druge arterije u organizmu čoveka. Ovaj proces se naziva ateroskleroza, a njena komplikacija, tromboza krvnog suda.

Ateroskleroza je proces koji zahvata krvne sudove i može započeti i pre rođenja. Ubrzava se sa postojanjem takozvanih faktora rizika za njen nastanak. Faktori rizika se mogu podeliti na promenljive i one na koje ne možemo uticati. Promenljivi faktori rizika su visok krvni pritisak, povišen nivo masnoća u krvi (posebno holesterola), šećerna bolest, i naravno loše životne navike (nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje i prekomerni unos alkohola). Nepromenljivi faktori rizika su životna dob, pol i genetske predispozicije neke osobe. Danas postoje jasne smernice kako se boriti protiv promenljivih faktora rizika. Sve više preparata, dijetetskih suplemenata, se proizvodi u cilju pomoći za smanjivanje nastanka i napredovanja ateroskleroze.

Monakolin K iz fermentisanog crvenog pirinča koja doprinosi održavanju normalnog nivo holesterola u krvi. Prirodni monakolin K se dobija iz ekstrakta crvenog pirinča i smatra se alternativnim izborom kod povećanog nivoa masnoća u krvi.

Rezultati mnogobrojnih ispitivanja primene ekstrakta crvenog pirinča (ECP) su pokazali da monakolin K snižava značajno nivo holesterola nakon 8 nedelja primene. Procenat sniženja holesterola je iznosio: LDL za 27,7%, ukupnog holesterola za 21,5%, triglicerida za 15,8% i apolipoprotein B (apo-B) za 26%. 1

Postavilo se pitanje, da li može uz smanjenje nivoa masti u krvi da spreči učestalost kardiovaskularnih bolesti. Dokazano je da su osobe koje su koristile ekstrakt crvenog pirinča u kome je Monakolina K bilo u dozi od 3.5 do 5 mg, imale smanjenje učestalosti bolesti krvnih sudova srca, ali i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na osobe koje nisu koristile ovaj preparat. 2

Ovakva istraživanja daju samopouzdanje lekarima za preporuku i pacijentima za upotrebu ekstrakta crvenog pirinča, u cilju alternativnog snižavanja holesterola umesto konvencionalnijih terapija statinom.

Godine 2013., Evropska agencija za bezbednost hrane(EFSA) izdala je naučni prilog u kome se navodi da monakolin K iz ekstrakta crvenog pirinča u dozi od 10 mg/ na dan ima kao efekat sniženje koncentracije lošeg LDL holesterola u krvi.

Pored nivoa holesterola u krvi, nalaz kalcifikata u zidovima arterija predstavlja loš prognostički znak. Što je više kalcifikata, smanjuje se elastičnost krvnih sudova, a povećava mogućnost smrtnog ishoda od neželjenih kardiovaskularnih događaja. Vitamin K2 MK7 je neophodan za aktivaciju zaštitnih proteina koje sprečavaju taloženje kalcijuma u zid krvnog suda. Aktivacija ovih proteina zavisi od dostupnosti vitamina K2.

U velikoj studiji na 4807 ispitanika, tokom 7 godina praćenja, pokazano je da unos vitamina K2 MK7, u adekvatnoj koncentraciji, dovodi do smanjenja taloženja kalcijuma u aorti i koronarnim arterijama. Ovi nalazi ukazuju da bi adekvatan unos mogao biti važan za prevenciju nastanka koronarne bolesti. 3

Roterdamska studija 3 je pokazala zaštitni efekat unosa vitamina K2 MK7 u sniženju sistolnog krvnog pritiska kod starijih muškaraca i žena.

ARTEROprotect® Forte obezbeđuje 10 mg Monakolina K koji doprinosi smanjenju koncentracije LDL i ukupnog holesterola i 45 µg vitamina K2-MK7 koji doprinosi smanjenju arterijske kalcifikacije i povećanje elastičnosti arterijskih krvnih sudova, te na taj način dodatno smanjuje uticaj faktora rizika za nastanak srčanog i moždanog udara.

1 - Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia, Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019 Jul-Sep; 15(3): 192–199.

2 - Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine 17(1) 33-39

3 - Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi