Korona virus
Ilustracija
Korona virus

Ilustracija

Korona virus, Foto: Ilustracija

Neka istraživanja pokazuju da ljudi koji su kao bebe i deca bili vakcinisani BCG vakcinom protiv tuberkuloze po svemu sudeći imaju bolji imunitet.

Bolji imunitet zbog BCG (be-se-že) vakcine?

To je vakcina otkrivena pre sto godina, a francuski bakteriolozi i imunolozi Alber Kalmet i Kamil Žeran na njemu su radili čak 13 godina, od 1908. do 1921. Poslednjih godina vakcina se smatrala nedovoljno učinkovita za sprečavanje primarne zaraze tuberkuloze, ali učinkovitim u sprečavanju teških oblika tuberkuloze, tuberkuloznog meningitisa i milijarne tuberkuloze.

vakcina, virus

Public

vakcina, virus, Foto: Public

U Jugoslaviji vakcinacija bila skoro 100 posto

Ako se ta vest koju je početkom nedelje objavio "New York Times" pokaže tačnom, onda bi se delom moglo objasniti i zašto bivše komunističke zemlje – gde se vakcinisanje sprovodilo “milom ili silom” – zasad bolje prolaze u ratu protiv COVID-19, za razliku od, primera radi, SAD-a gde vakcinisanje nije bilo obavezno.

U bivšoj Jugoslaviji stopa vakcinisanih BCG-om 1950-ih i 1960-ih godina bila je skoro stopostotna.

Podsetimo, u Republici Srbiji je do 15 časova 9. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.867 potvrđenih slučajeva COVID 19.

- Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.586 osoba od kojih je 201 pozitivna. Hospitalizovano je 1.907 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 127 pacijenata - rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Komentari (1)

RosaLux

09.04.2020 19:50

Pa ispostavilo se da taj komunizam nije bio tako loš, znao se neki red! Well, we see that communism was not bad, some order was known!