Mleko
Shuterstock
Mleko

Shuterstock

Mleko, Foto: Shuterstock

I zaista, naše bake i mame su dobro znale o čemu govore. Iako zbog stalnog menjanja „trendova“ u ishrani, postoji sve više dilema oko toga šta je ispravno, pogotovo kada je reč o ishrani kod dece, ali su istraživanja posled-njih godina dokazala da mlečne masti treba uključivati u svaki obrok. Prema istraživanjima koja su sprove-dena 2014. godine od strane Saveza za medicinska istraživanja na Univerzitetu Kembridž, zasićene masti iz mlečnih proizvoda, pri umerenoj konzumaciji, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i pojave dijabe-tesa tipa 2. Takođe, mlečne masti koje se nalaze u mleku, omogućavaju da se vitamin D3 dobro apsorbuje.

Značaj mleka ključan je kod mališana, gde je neizostavan sastojak u njihovom odrastanju. Mleko sadrži brojne komponente koji su neophodne za pravilan rast i razvoj dece i dobro utiče kako na pamćenje, tako i na učenje. Glavni sastojak mleka je kalcijum, koji ima različite benefite za decu, a posebno u školskom uzrastu i u toku učenja. Redovnom konzumacijom ovog napitka, postiže se snabdevanje dovoljne doze kal-cijuma, koji utiče na rast kostiju, zdravih zuba ali i na i različite procese u organizmu. Količina mlečnih pro-izvoda, koja svakodnevnim unosom obezbeđuje poboljšanje zdravlja kostiju, ekvivalentna je ispijanju 3 šo-lje mleka dnevno. Ovo je posebno važno kada je reč o ranoj preventivi, tako da deci u periodu između 9 i 18 godina obavezno u ishranu treba 3 puta dnevno uključiti mlečne proizvode. Važno je napomenuti da ljudski organizam mnogo brže i bolje apsorbuje i koristi kalcijum iz mlečnih, nego iz drugih prehrambenih proizvoda.

Za decu postoji i posebno obogaćeno mleko koje sadrži dodatne vitamine veoma korisne za pravilan rast i razvoj dece, kao što je Moja Kravica Junior mleko, namenjeno mališanima, ali i svima koji žele da ojačaju svoj imuni sistem i obezbede vitamine i ostale komponente poput kalcijuma i proteina, koji doprinose nor-malnom funkcionisanju organizma. Ovo obogaćeno mleko sadrži Optivita kompleks vitamina B grupe i vit-aminima A, D3 i E, koji se najbolje apsorbuju u organizmu ukoliko se konzumiraju sa mlekom.