Saborni hram u Podgorici, crkva, ikone, freske, religija, SPC
Alo.rs/V.Đ.
Saborni hram u Podgorici, crkva, ikone, freske, religija, SPC

Alo.rs/V.Đ.

Saborni hram u Podgorici, crkva, ikone, freske, religija, SPC, Foto: Alo.rs/V.Đ.

U hrišćanskoj tradiciji se takođe navodi da se Atila uplašio vizije apostola Petra i Pavla. Pravoslavni vernici danas slave Svetog Lava I koji je bio papa rimski.

Rođen je u Italiji. Bio je najpre arhiđakon kod pape Siksta III, a posle njegove smrti, uzveden je i preko svoje volje na presto pape rimskoga.

Prema hrišćanskom verovanju, kada je Atila sa Hunima došao blizu Rima i spremao se već da razori i sagori ovaj grad, Lav je izašao pred njega ukrotio gnev hunskog vođe i sprečio propast Rima.

U hrišćanskoj tradiciji se takođe navodi da se Atila uplašio vizije apostola Petra i Pavla, koji su stajali pored Lava, i plamenim mačevima pretili Atili.

Lav je kasnije pomogao Pravoslavlju u borbi protiv Evtihijevih i Diskorovih verovanja, koja su se sastojala u slivanju božanske i čoveečanske prirode Hristove u jednu, i sledstveno, u odricanju dve volje u ličnost Gospoda Spasitelja.

Zbog toga je sazvan Četvrti Vaseljenski Sabor u Halkidonu, na kome je pročitana poslanica Lava, koju je, prema Hrišćanskom verovanju, Lav napisao i položio na grob svetog Petra, a sveti Petar ispravio.

Pred smrt proveo je četrdeset dana u postu i molitvi na grobu apostola Petra, moleći ovoga da mu javi da li su mu gresi oprošteni.

Prema hrišćanskom verovanju, Apostol mu se javo i rekao da su mu svi gresi oprošteni, osim grehova u rukopolaganju sveštenika.

Svetitelj se ponovo počeo moliti dok nije bio obavešten da su mu i ti gresi oprošteni. Sveti Lav umro je 461. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 18. februara po crkvenom, a 2. marta po gregorijanskom kalendaru.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

ivana

03.03.2021 08:41

Slava mu i milost na Sveti Lav nek daje na svi puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Amin