Krizni štab
Tanjug
Krizni štab

Tanjug

Foto: Tanjug

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa sastaće se danas u 14 sati u Palati Srbija, a sednici će, kako je juče i najavio, prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji bi nakon toga trebalo da se obrati javnosti. Sednica je trebalo da bude u 9 sati, ali je pomerena za 14 časova.

Na njoj će članovi najpre analizirati epidemiološka situacija. Na osnovu toga, razmatraće se i da li će postojeće mere do daljeg ostati na snazi, ili će se popustiti.

Da li se pridržavate mera gde je neophodno?

 

Kako je juče izjavio imunolog i član štaba Srđa Janković epidemiolozi i on kao imunolog neće zagovarati popuštanje mera, jer i dalje postoji potencijal da se epidemija rasplamsa, i dalje su visoki brojevi zaraženih, bolnice se nisu ispraznile a i dalje postoji značaj broj preminulih na snevnom nivou.

- Imamo mere koje su na snazi, bitno je da ih poštujemo, ako bude promena, javnost će biti obaveštena - poručio je Janković.

Kaže da je svestan da su neke mere teške za privredu, ali da su ljudski životi najvažniji, a ne sme se zanemariti ni ekonomski efekat oboljevanja i umiranja.

- Nama je cilj kao lekarima da brinemo o zdravlju, što ne znači da ne postoji drugi legitimni način razmišljanja - rekao je Janković.

Na poslednjoj sednici, podsetimo, koja je održana prošlog ponedeljka, odlučeno je da sve mere koje važe od pre Nove godine ostanu na snazi, a da đaci mogu da se vrate u škole sutra, 18. januara, kako je i planirano. To znači da i dalje ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 20 časova, a prodavnice do 21 sat.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je korona virus potvrđen kod 1.578 osoba od testiranih 9.040. Preminuo je 21 pacijent.

Trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama hospitalizovano 5.214 pacijenata, od kojih 182 diše pomoću respiratora. U Srbiji je ukupno registrovano ukupno 374.111 potvrđenih slučajeva kovid 19, od ukupno testiranih 2.485.591 osoba. Korona virus odneo je 3.771 život u našoj zemlji.

Pročitajte još: