Predrag Kon
Alo.rs/V.Đ.
Predrag Kon

Alo.rs/V.Đ.

Predrag Kon, Foto: Alo.rs/V.Đ.

- To je važna stvar o kojoj ću pričati na sledećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja dece u školama smanjio na najmanju moguću meru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka. Ne bi bilo mnogo takve dece. Možda nekoliko desetina njih u celoj Srbiji. Što se tiče drugih učenika, tu nema bojazni jer je sve dobro pripremljeno za njihov početak nastave. Treba napomenuti da samo zdrava deca treba da krenu u školu - naglasio je dr Kon.

Pročitajte još:

Na pitanje kako zaštiti predškolce i da li oni treba da nose maske, doktor Kon je ranije rekao da prema dolascima dece u vrtiće treba imati "popustljiv odnos".

- Vrtići sve vreme rade. Kod male dece nije moguće obezbediti da sve vreme nose maske i sviđa mi se što su roditelji sami prestali da dovode decu toliko. Retko deca oboljevaju, češće se zaraze zaposleni. Neprekidno treba imati na umu da se mi nalazimo u specifičnoj epidemiološkoj situaciji i da treba imati popustljiv odnos. Mislim na dolaske - rekao je dr Kon.

"Nema potrebe da se odlaže početak školske godine"

O tome da li je moguće odložiti početak školske godine, dr Kon je rekao ranije da za tim nema potrebe jer sve "može da se odlaže u nedogled".

- Početak škole možemo odlagati u nedogled. Ulazimo u situaciju koja će biti epidemiološki najpovoljnija. Polazak dece u školu je uvek epidemiološki rizik pa i sad - rekao je Kon i naglasio da bi se o odlaganju razmišljalo da ulazimo sa nepovoljnom situacijom u epidemiološki rizičnu period, ali to nije slučaj.

Ako u školi dođe do prenošenja...

- Ako dođe do prenošenja, onda ćemo reagovati pravovremeno. Ako se jasno uoči da postoji prenošenje, reagovaćmo izdvajanjem inficiranih  koji mogu da budu i deca, ali i zaposleni. U toj situaciji ako svi sprovode mere, prenošenje će biti jako otežano i zavisiće od spoljne situacije, od toga šta se dešava izvan škole. Bitno da je da je učinjeno sve da prenošenje u školama bude onemogućeno - poručio je Kon.

Anketa:

Da li ste za to da vaše dete pohađa školu ili uči od kuce?

 

.

Pročitajte još: