Zlostavljanje dece Seksualno
Shutterstock
Zlostavljanje dece Seksualno

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja kažu za „Alo!“ da je nadležni centar za socijalni rad blagovremeno preduzeo sve mere.

- Odmah po saznanju, centar za socijalni rad je dete izmestio iz ugrožavajuće sredine i detetu obezbedio siguran smeštaj i odredio meru privremenog starateljstva. U slučaju kada je dete napušteno od roditelja ili kada roditelji zloupotrebljavaju svoje roditeljsko pravo ili grubo zanemaruju roditeljske dužnosti, dete se hitno izmešta iz porodice. Protiv roditelja deteta se podnosi krivična prijava i pokreće postupak za oduzimanje deteta - navode u resornom ministarstvu.

Dr Radomir Čolaković, profesor porodične psihologije, za „Alo!“ objašnjava da su oni koji zanemaruju sopstvenu decu zapravo antiroditelji koji ne mogu nikoga da vole, a čija deca zbog takvog ponašanja mogu imati trajne psihološke posledice.

- Dete je za ovakve roditelje samo alatka za sopstvene potrebe. U suštini, reč je o psihopatama i emocionalno nezrelim osobama, s graničnim koeficijentom inteligencije... Deca preko roditelja doživljavaju svet, a izolacija na njih ostavlja ozbiljne posledice. Nažalost, deca koju ovakvi roditelji zanemaruju razviće osećaj nesigurnosti, imaće nizak nivo samopoštovanja i samopouzdanja, kao i strah od socijalnih kontakata, vršnjaka. Ono što je važno znati jeste i da najnovija istraživanja pokazuju da deca od roditelja nasleđuju poštenje, zbog čega psiholozi posebno moraju obratiti pažnju na ove mališane - kaže Čolaković.

Radomir Čolaković

Printscreen/ KCN

Radomir Čolaković, Foto: Printscreen/ KCN

Podsetimo, Dragana M. (21) iz Smedereva uhapšena je tokom vikenda zbog sumnje da je zapuštala i zlostavljala svog dvogodišnjeg sina! Ona se sumnjiči da ga je ostavljala samog u zaključanoj kući čak i po nekoliko dana, samo da bi išla da se prostituiše! Kako je „Alo!“ pisao, njena majka je nekoliko puta pronalazila gladno i uneređeno unuče u iznajmljenoj kući u Smederevu, u kojoj je njena ćerka živela sama sa detetom. 

RODITELJI IZ PAKLA Slučajevi koji su potresli Srbiju

Majka se preudala i napustila šestoro dece

U februaru ove godine čitava Srbija je zanemela nakon što je otkriveno da šestoro maloletne dece živi potpuno samo u trošnoj kući u Novom Kozjaku kod Alibunara. Ove mališane, koji su mesecima bili prepušteni sami sebi, majka je napustila nakon što se preudala, dok im je otac bio u zatvoru. Nakon reagovanja državnih organa, ova deca, uzrasta od tri do 16 godina, prebačena su u Dečje selo u Sremskoj Kamenici.

Dečak silovanje seksualno zlostavljanje

Shutterstock

Dečak, zlostavljanje, Foto: Shutterstock

Bebu ostavila u kolima, koja je potom odneo pauk

Pre tri godine jedna Beograđanka je ostavila šestomesečnu bebu u automobilu, koji je pritom i nepropisno parkirala. Potpuno sama, zatvorena u automobilu, beba je provela nekoliko sati, nakon što je ovaj automobil odneo pauk. Radnici Parking servisa su primetili dete u automobilu, a potom i obavestili vlasnicu vozila, nakon čega je protiv nje podnesena i prijava zbog zanemarivanja deteta Gradskom centru za socijalni rad.

Dete umrlo od gladi

Darko Đorđević (33) i Milica Janković (28) iz Knjaževca pre dve godine su u tamošnji dom zdravlja doneli telo svoje tromesečne bebe za koju su tvrdili da je preminula od promrzlina. Međutim, istraga je utvrdila da je beba izdahnula usled gladi. Roditelji su potom tvrdili da njihova beba nije htela da jede, a ubrzo je protiv njih podnesena i krivična prijava.

Ostavili mališana u bolnici i mesecima se nisu javljali

U novosadskoj Dečjoj bolnici pre četiri godine roditelji su ostavili četvorogodišnjeg dečaka, koga nijednom nisu posetili za više od godinu dana. Pored roditelja, mališanu u posetu nije dolazio niko ni od bliže ni dalje rodbine, nakon čega je ova zdravstvena ustanova obavestila Centar za socijalni rad, a protiv nesavesnih roditelja podneta je prijava.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

boža

24.09.2020 08:17

A šta je sa onom silnom decom koju koriste za prošenje?