Prof dr Dragan Simeunović
Printscreen/Youtube
Prof dr Dragan Simeunović

Printscreen/Youtube

Prof dr Dragan Simeunović, Foto: Printscreen/Youtube

Naime, profesor Simeunović je u jednom intervjuu objašnjavajući istoriju Topličkog ustanka, nazvao Bugare "zverima koje ubijaju sve što vide“, takođe se u izveštaju Bugarske, pominje kao problematična izjava profesora da "Bugari pretenduju na deo teritorije Srbije kod Kruševca".

Bugarska novinska agencija prenela je izjave profesora kao demonstraciju govora koji uliva trajnu mržnju prema Bugarskoj i Bugarima i zatražila izvinjenje, nakon čega je ambasador Srbije u Sofiji Željko Jović, pozvan na hitan sastanak sa sa direktorom Direktorata za Jugoistočnu Evropu pri Ministarstvu spoljnih poslova Bugarske Dejanom Katračevom. 

- Žao mi je što je moja izjava povodom podizanja spomenika jednom od komandanata Topličkog ustanka iz 1917. godine preneta netačno i tako da može da se koristi u političke svrhe. Izjavu sam dao kao privatno lice, jer sam potomak tog komite, ali i u svojstvu profesora na Fakultetu političkih nauka. Kako se o Topličkom ustanku vrlo malo zna, ja sam, da bih objasnio motive podizanja tog ustanka, naveo zločine koje je učinio deo bugarske vojske , što je neosporno potvrđeno i od strane međunarodnih tela - rekao je profesor Simeunović za naš portal. 

Profesor, takođe, dodaje, da je u bugarskom saopštenju, nakon čega je ambasador Srbije u Sofiji, hitno pozvan, netačno preneto da je on direktor Agencije za nacionalnu bezbednost, zbog čega je i izbio skandal.

- Netačno se prenelo da sam direktor Agencije za nacionalnu bezbednost, verovatno se mislilo na Akademiju za nacionalnu bezbednost, koja Ministarstvu prosvete. Mada ne znam ni zašto bi se pominjala ta Akademija, jer u intervjuu nije bilo reči ni o BiA, niti o Akademiji. Nemam ništa protiv Bugara, niti mi je namera bila da vređam bugarski narod. Neću da dolivam ulje na vatru, digli su dževu na mene ni krivog ni dužnog. Smatram da se radi o zabuni i za mene je ovaj spor završen - zaključio je prof. Simeunović.

Pročitajte još: