Italija, korona
Youtube/Printscreen
Italija, korona

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Ašanin je naglasio važnost Infektivne klinike, kao osnovne kovid bolnice, rekavši da je ona podnela najveći udar.

- U trijažnoj jedinici je više od 21.000 pacijenata pregledano, 1.500 lečeno, to je ogroman posao. Početkom juna bio je drugi talas, imali smo i 350 pacijanata i uz ostale jedinice, između 500 i 600. Na Infektivnoj sada imamo ispod 100 pregleda dnevno, do pre dve nedelje bilo 100 posto popunjeni kapaciteti, a sada su dve trećine - rekao je on.

Preporučujemo:

Ipak, on smatra da je situacija u Beogradu i Srbiji bolja mada poziva na oprez.

- Kad je počeo drugi talas, poslednje dve nedelje juna, početkom jula i tokom celog jula mi smo u prijem odeljenju Infektivne klinike imali oko 350 pacijenata, ako se uzmu u obzir i ostali prijemno-trijažni centri u Beogradu, mi smo imali između 500 i 600. U ovom momentu mi imamo, što se tiče Infektivne klinike KCS, poslednjih dana, imamo ispod 100 pregleda dnevno - objasnio je Ašanin.

Ašanin kaže da je trenutno zaraženo 47 pozitivno, odnosno 12 lekara i 35 medicinskih sestara. A 62 medicinska radnika je u izolaciji, od čega je 12 lekara.

Ašanin je uveren da će biti novog zaražavanja i u septembru.

- Sigurno je da će biti novog zaražavaja, a u kojoj meri - to ćemo da vidimo. Otvaraju se rizične situacije, a to je povratak studenata, otvaraju se škole, ne znamo i kako će odlazak naših građana na letovanje da se odrazi na situaciju, pogotovo kad je reč o povratku onih koji su boravili u zemljama gde je velika stopa zaraznosti kao što su Hrvatska, Rumunija, Severna Makedonija... To su okolnosti koje mogu biti rizične - zaključio je Ašanin.

Pročitajte još: