SRBIJA JEDINA U ČITAVOJ EVROPI SPROVODI MASOVNU VAKCINACIJU Dok naši građani biraju cepivo, Hrvatska obustavlja imunizaciju!

Srbija je još jednom pokazala da je lider i to ne samo u regionu, već u čitavoj Evropi, jer dok članice EU grcaju i mole proizvođače za bar male količine vakcine, naši građani odlučuju koju od tri ponuđene da izaberu. U regionu vlada potpuni haos jer građani žele da se vakcinišu, ali nemaju čime. Vakcine i dalje uopšte nemaju ni Crna Gora. ni Bosna, ni Makedonija. Iako su deo Evropske unije, hrvatsko zdravstvo proživljava najgore dane jer izgleda da mizerna količina „Fajzerovog“ cepiva koje su dobili nije dovoljna ni za revakcinaciju onih koji su primili prvu dozu, a kamoli za imunizaciju drugih ljudi.

Vakcinacija, vakcina
Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak rekao je da će morati da dođe do obustave vakcinacije usled nedostatka „Fajzerovog“ cepiva. S druge strane njihov premijer Plenković tvrdi da imunizacija stanovništva neće biti obustavljena, već da je situacija normalna, s obzirom na to da je vreme za revakcinaciju.

- Uspećemo da vakcinišemo drugom dozom sve koji su primili prvu, ali ćemo morati da obustavimo imunizaciju, jer nemamo dovoljno „Fajzerovih“ vakcina - rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba.

Anketa:

Da li ste se vakcinisali?

Dodao je da je i kompanija „Moderna“ isporučila određenu količinu vakcina, ali da je Hrvatska juče obaveštena da će se kasniti sa novim isporukama.

- Mi nismo zadovoljni s isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. I još nam se dodatno otežava situacija, jer su nam na početku dali veće količine, koje se sada smanjuju - rekao je Capak.

Ništa bolje nije ni u Mađarskoj. Tamošnji premijer Viktor Orban upozorio je Brisel da "Mađarima treba vakcina, a ne objašnjenje" jer se dostavljanje cepiva odlaže, a stanovništvo postaje nestrpljivo.viktor orban

Viktor Orban, Aleksandar Vučić
Viktor Orban, Aleksandar Vučić, Foto: EPA

On je napomenuo da će ta zemlja da napravi fabriku za proizvodnju vakcina u Debrecenu, što će mnogo značiti u budućnosti jer će otkloniti probleme koje sada imaju.

Tiodorović: U Srbiji do juče vakcinisano 119.711

U Srbiji je do juče u 15 sati vakcinisano 119.711 osoba, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović i dodao da se taj broj povećava iz sata u sat.

Branislav Tiodorović
Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug

On je na konferenciji za medije rekao da je u poslednja 24 sata testirano 10.638 ljudi i da je pozitivno na virus korona 1.709 osoba, te da je za 24 sata umrlo 19 pacijenata, tako da se broj preminulih popeo na 3.849 osoba od početka epidemije.

U Srbiji sve ide po planu

Dok komšije grcaju i za uspešnu imunizaciju se još uvek uzdaju u božju pomoć, Srbija se ipak oslonila na dobre političke poteze. Kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, o tome se mislilo čim su proizvođači vakcina počeli da razvijaju svoja sredstva.

Vakcinacija, vakcina
Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

Plenković pokušava da smiri strasti

Hrvatski premijer Andrej Plenković „ublažio“ je Capakovu izjavu i rekao da neće biti obustave vakcinacije.

- Ne zaustavlja se cepljenje. Nego imamo fazu docepljivanja, otprilike 21. dan od prve doze. Trebali biste primiti drugu. Kako je cela dinamika isporuka cepiva, normalno da će HZJZ voditi računa o kalendaru da bi svi koji su primili prvu dozu dobili i drugu - rekao je Plenković.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi