Branislav Tiodorović
Printscreen/ Pink
Branislav Tiodorović

Printscreen/ Pink

Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/ Pink

A, kako bi se makar malo olakšala situacija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče obaveznu vakcinaciju više od dva miliona ljudi protiv virusa gripa.

- Ovo je mala briga u odnosu na to što nas čeka. Moraćemo da izbegnemo sudar virusa gripa i korone. Vakcinu protiv gripa će morati da prime svi zdravstveni radnici, policija, vojska, deca od tri do 12 godina, hronični bolesnici, šalterski službenici. Nastupila bi katastrofa da se sudare ova dva virusa. Najteži talas očekujemo oko 1. novembra - rekao je Vučić.

Može li nam i na koji način pomoći vakcina protiv virusa gripa, odgovor je dao prof. dr Branislava Tiodorovića, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone.

On objašnjava da ona nikako ne može pomoći kod korone, ali da vakcinacijom protiv gripa može da se eliminiše makar jedan deo opasnosti koja vreba na jesen.

- Vakcinisati na vreme protiv gripa to znači eliminisati na vreme makar jedan deo opasnosti. Znači, nećemo time eliminasti koronu, ali možemo time da eliminišemo jedan od faktora koji može veoma da oteža probleme sa koronom. To znači vakcinisati pre svega one prioritetne grupe, stare ljude i hronične bolesnike, a može i druge - rekao je prof. dr Tiodorović.

Povezane teme: