krompir
Rina
krompir

Rina

Branko sa Zlatara, Foto: Rina

Nakon što je Srbiju obišla priča o mukama proizvođača, Ministarstvo poljoprivrede je reagovalo, pa je deo robe sada našlo kupca. U dvorište Gujaničića stigao je šleper na koji je natovareno 30 tona, a očekuje se da ovakvih utovara bude ukupno pet.

 "Svesni smo da je ova proizvodnja jako promenljiva i da sve zavisi od godine do godine, ali sada je došlo do kulminacije. Bili smo potpuno bespomoćni kad je prodaja u pitanju, ali sada vidimo to svetlo na kraju tunela. Danas je otisao deo robe, a očekujemo da će uskoro biti prodat i još deo prošlogodišnjeg krompira. Takva je godina, kolo sreće se okreće, ne moramo nešto mnogo da zaradimo, važno je da ne budemo u velikom gubitku kako bi mogli da se spremamo za novu, ovogodišnju setvu. Bili smo ubeđeni da je ova sezona najlošija u istoriji, ali evo sad se ipak nadamo da će proći bar malo bolje", izjavio je za RINU Radoš Gujaničić iz Akmačića.

Problem u plasmanu srpskog krompira nastao je zbog velikih količina robe, a vrlo male potražnje jer su i Evropa i region preplavljeni ovim povrćem. Ipak, rešenje koje je pronađeno podrazumeva da domaći marketi otkupe robu od srpskih poljoprivrednika.

U planu je da do 15. marta Lidl i grupacija Deleze otkupe još oko 15 šlepera, što je oko 250 tona krompira, a moguća je i saradnja sa pojedinim kompanijama koje se bave preradom ovog povrća i to od proizvođača iz Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Nove Varoši i Prijepolja, jer upravo krompir sa tog područja važi za najkvalitetniji i za onaj koji ispunjava stroge kriterijume kupaca.

"Nije što je naš, ali je stvarno najbolji. Krompir sa Zlatara prepoznaje se po boji, ukusu, ali i po veličini što najbolje dokazuju i ovi primerci od preko dva kilograma. Od jedne krtole može da ruča cela porodica. Njegova proizvodnja je potpuno prirodna, ne pršće se i ne sadrži nikakve hemikalije. Dobili smo obećanje da neće propasti, pa se nadamo da će tako i biti ", rekao je Branko Gujaničić, takođe iz Akmačića.

Deo roda krompira prethodnih dana otkupljeno je i od proizvođača iz sela gornjomilanivačkog kraja, kao i iz Ivanjice.

Pročitajte: