Hakovanje, haker, kompjuter, računar
Shutterstock
Hakovanje, haker, kompjuter, računar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Npr. pristup ličnim podacima za ličnu kartu ne košta više od 50 američkih centi, zavisno od količine i važnosti ponuđenih podataka, pokazalo je najnovije istraživanje kompanije Kasperski.

Detalji kreditne kartice koštaju između šest i 20 dolara, skenirana vozačka dozvola između pet i 25, skeniran pasoš između šest i 15, podaci o uslugama pretplate (npr. za kablovsku) između 50 centi i osam dolara, ime, JMBG, imejl adresa i broj mobilnog između 50 centri i 10 dolara, selfi sa ličnim identifikacionim dokumentima 40 do 60 dolara, medicinski izveštaji između dolar i 30, on lajn bankarski računi do 10 odsto od vrednosti iznosa na njima, i pej pal računi 30 do 500 dolara.

Zloupotreba ovih podataka može dovesti do krađe identiteta žrtve ili korišćenje različitih usluga na bazi tog njenog identiteta. Podaci koji se prodaju na crno mogu da se koriste i za iznudu, sprovođenje prevara i "fišing" (prevare pod lažnim identiteom), kao i direktnu krađu novca. Određene vrste podataka, kao što su pristup ličnim nalozima ili baze podataka sa lozinkama, mogu da se zloupotrebljavaju ne samo zarad novčane dobiti, već i za narušavanje nečije reputacije i ostale tipove nanošenja društvene štete, uključujući i doksing.

Doksing se dešava kada osoba podeli privatne podatke o drugoj osobi bez njene saglasnosti, sa ciljem da je osramoti, povredi ili na neki drugi način ugrozi. Doksing potencijalno može da dovede do hakovanja naloga žrtve – usluge koja se danas nudi na crnim tržištima.

Pročitajte još: