Krizni štab
Printscreen/YouTube
Krizni štab

Printscreen/YouTube

Krizni štab, Foto: Printscreen/YouTube

Na današnjoj konferenciji govorili su epidemiolog prof. dr Predrag Kon i anestezilog pukovnik docent dr Ivo Udovičić komandant vojne bolnice "Karaburma".

Jedna stvar je iznenadile sve prisutne, kao i gledaoce, a to je da se nakon dužeg vremena konačno pojavio epidemiolog dr Predrag Kon. On je jedan od stručnjaka koji se najčešće i pojavljuje na pres konferncijama štaba.

Šta je navelo doktora Kona da napravi pauzu od konferencija i gostovanja, nije sigurno. Svakako nas je danas iznenadio optimističnim vestima, ali ne dovoljno da se opustimo.

Predrag Kon

prinstcreen

Predrag Kon, Foto: prinstcreen

- Ono što mogu da kažem za Beograd, broj onih koji se javljaju u kovid ambulante i dalje opada. Broj obavljenih pregleda se smanjuje, kao i onih koji su sumnjivi i uzima im se bris. Svi pokazatelji da se smanjjuje aktivnost ovog virusa na teritoriji Beograda, ali je to i dalje visoka aktivnost jer je epidemiološka situacija i dalje nesigurna - rekao je on na konferenciji.

Epidemiolog Kon je saopštio da moramo biti pažljivi kada su u pitanju javna kupališta, jer je i dalje rizično biti na mestu gde ima više ljudi, kao i da su ta mesta dodatni rizik bez obzira na to što neko hoće da drži distancu. 

Što se tiče škola i vrtića, za maske će morati da se prodiskutuje jer su prozori otvoreni dok je toplo, a kada bude hladno je već nešto drugo, kao i da u vrtićima postoji situacija da maske ne mogu stalno da se nose, te tu dolazi do izuzeća.

Naglasio je i da ono što se dogodilo jeste da ovaj virus nema sezonu, niti da ima nameru da napusti globalnu teritoriju, što znači da neće uskoro sve da stane.

- Još uvek je opcija da virus nestane moguća, ali ako iz dana u dan sve više zaraženih globalno, onda je to sve manje moguće - rekao je Kon za kraj.

Pročitajte još: