Kafić
Alo!/ Masanori Jošida
Kafić

Alo!/ Masanori Jošida

Kafić, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Sve je više zaraženih, nažalost i umrlih. Čini se da su ljudi u Srbiji sada zabrinutiji nego ranije, jer sada obolevaju i mlađi ljudi.

Virius nam se uvukao u život i tu je, s nama. Treba se navići na život s njim, kako već neko vreme upozoravaju lekari. Ali, kako nastaviti normalan život kada se donedavno uobičajeno ponašanje može smatrati rizičnim?

Ipak, nije sve što radimo podjednako opasno.

Epidemiolog dr Sonja Novak objasnila je da je korona tu i da od nas zahteva da joj se prilagodimo promenom ponašanja.

Kako objašnjava, postoje tri parametra procene rizika, a rizik raste u odnosu na to gde se nalazimo, da li smo u otvorenom ili zatvorenom prostoru.

- U kakvom smo riziku, zavisi da li smo u kafiću, restoranu, baru, noćnom klubu, ili smo na otvorenom gde sedimo sa prijateljima u bašti nekog kafića na metar distance. To je taj prostor koji nam definiše rizik. Svako od nas bi trebalo u narednih godinu dana ili koliko god je potrebno, da razmišlja o rizicima kojima se izlaže - kaže ona.

Drugi parametar je, dodaje, dužina interakcije sa nekom osobom, znači ako je neko u potencijalnom riziku, ako je duže sa nekim u kontaktu od deset minuta, ta osoba mora da ima masku.

- Treći parametar je gužva, da izbegavamo gužvu bilo da smo u zatvorenom ili otvorenom prostoru - rekla je dr Novak.

Pročitajte još: