Hram Svetog Save
Tanjug/AP/Darko Vojinović
Hram Svetog Save

Tanjug/AP/Darko Vojinović

Hram Svetog Save, Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

U hramu njegove najveće ljubavi i žrtve, Hramu Svetog Save, juče na praznik Svetog Nektarija Eginskog, sveca kog je naročito poštovao, sahranjen je patrijarh srpski Irinej (90).

Preporučujemo:

Pre sahrane, koja je obavljena u kripti, mitropolit Hrizostom sa članovima Sabora SPC služio je zaupokojenu liturgiju u centralnom delu Hrama, gde je bilo izloženo patrijarhovo telo. Baš u momentima dok je trajala molitva nad odrom usnulog patrijarha, u Hram Svetog Save uleteo je golub. Gotovo na sve prisutne vernike, koji su došli na liturgiju i da se oproste od poglavara SPC, prizor goluba raširenih krila koji se okrenuo ka fresci Isusovog raspeća, kako su nam posvedočili, ostavio je veoma snažan utisak. Oni nisu imali dilemu da je to bio nekakav božji znak. Da jeste, potvrdili su nam iz Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Atanasije

RINA

Vladika Atanasije, Foto: RINA

- Verovatno je golub hteo skrenuti pažnju i onima koji iz nekih razloga nisu ranije primećivali patrijarhovu usmerenost na ono što golub simbolizuje, a što ima veze sa Hristovim rečima „budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi“- protumačio je za „Alo!“ ovaj neobični događaj episkop mileševski Atanasije Rakita.

Otac Mijajlo Backović iz Budve u razgovoru za naš list podsetio je da je golub simbol duha božjeg i dodao da nije nimalo čudno što se pojavio u momentima kada se sveštenstvo, monaštvo i verni narod poklanjalo senima voljenog patrijarha.

- Patrijarsi kao naslednici apostola preko Duha svetoga su naši pastiri na zemlji. Danas kada u Carstvo nebesko ispraćamo jednog srpskog patrijarha, koji je čitav svoj život nosio svoj krst, a kao patrijarh i krst celog svog naroda, nije čudno da se pojavio golub kao simbol Duha svetoga i svoj let ustremio ka Raspeću Hristovom. Neka duša našeg patrijarha uzleti kao taj golub ka naručju Hristovom gde ga čekaju Sveti Sava i ostali srpski arhiepiskopi i patrijarsi - naveo je sveštenik.

U besedi tokom liturgije nad odrom počivšeg poglavara SPC mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je on bio nepokolebljiv stub i beskompromisni borac za čast, ugled i dostojanstvo Crkve i naroda.

mitropolit Hrizostom

Tanjug

mitropolit Hrizostom, Foto: Tanjug

- Zato je ovo težak i veliki gubitak i za našu crkvu i naš narod, ali smo ponosni na njega i Bogu zahvalni što smo ga imali kao 45. patrijarha, koji je koliko do juče neumorno radio i brinuo o Crkvi, srpskom rodu i tugovao zbog tragičnih raskola i podela u pravoslavlju.

On je rekao da je Irinej imao veliku i uzvišenju vrlinu služenja Crkvi, a ne želju za vlašću i položajem.

- U živom je sećanju momenat iz 2010. godine kada ga je Sabor birao za poglavara Crkve, a on govorio: „Nemojte, ja sam bolestan čovek.“ Ali kada se kroz Sabor naše crkve pojavi volja Božja da on u svojim zdravstveno-fizičkim slabostima uzme kormilo Crkve i prihvati izbor koji ga snađe, deset godina joj je bio sluga verni - naveo je mitropolit, zaključujući da će patrijarh Irinej uvek biti sa nama u Hramu Svetog Save, kao i na Kosovu i Metohiji, gradu Prizrenu, Čačku i Ostrogu, Banjaluci, Americi, Kanadi, Australiji, Evropi i Moskvi...

Pročitajte još:

Komentari (1)

Aleksandra

23.11.2020 10:44

Zar pravoslavna vera priznaje sujeverje?