Kiša, sunce, kafić, šetnja, vremenska prognoza
Alo!/Vladimir Marković
Kiša, sunce, kafić, šetnja, vremenska prognoza

Alo!/Vladimir Marković

 Foto: Alo!/Vladimir Marković

Usled pogoršane epidemiološke situacije, juče su na snagu stupile nove mere koje će umnogome promeniti naš dnevni ritam.

Veliki broj objekata koje bismo u slobodno vreme obilazili tokom vikenda je zatvoreno, te tako obavljanje kupovine, odlazak u restoran, kod frizera ili u teretanu nije na listi "vikend aktivnosti" bar za neko vreme.

Anketa:

Da li nosite masku u gradskom prevozu?

 

Nove mere se pre svega odnose na skraćenje radnog vremena gotovo svih objekata u Srbiji koji su od juče zatvoreni posle 17 sati. I ovoga puta, u prvom planu su ugostiteljski objekti, međutim, sada su novim, pooštrenim merama obuhvaćene i mnoge druge uslužne delatnosti.

U nastavku možete pogledati kompletan spisak objekata koji su tokom vikenda zatvoreni, ali i ko na svoja vrata ipak ne stavlja katanac.

Vikendom ne rade:

Ugostiteljski objekti: restorani, kafići, barovi, klubovi, kao i igraonice i kladionice

Tržni centri (odnosi se i na sve ostale butike i prodavnice i van tržnih centara)

Uslužne delatnosti: kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni

Navedeni objekti, prema predlogu Kriznog štaba koji je Vlada prihvatila, radnim danima su otvoreni do 17 sati.

Vikendom rade:

Prodavnice prehrambene robe (do 21 sat, radnim danima i vikendom)

Benzinske pumpe za točenje goriva, apoteke i dostava hrane putem kurira (24 sata sedam dana u nedelji)

Objekti i ustanove iz oblasti kulture: bioskopi, pozorišta, galerije, muzeji (radnim danima i vikendom do 17 sati)

Pijace - otvorene i u danima vikenda od 6.00 do 15 sati

Bajlonijeva pijaca

Tanjug/D.Kujundžić

 Foto: Tanjug/D.Kujundžić

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend

Restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja (mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 sat svakoga dana)

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 22.497 osoba, njih 7.782 je pozitivno, dok je nažalost 69 osoba preminulo.

Epidemiolog Predrag Kon očekuje već sledeće nedelje manji broj novoobolelih u Beogradu, koji je i dalje najveće žarište, ali kako kaže, to neće ići ravnomerno u celoj zemlji jer se virus različito širio.

S druge strane, član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović je istakao da će zbog gužvi koje su se dogodile po tržnim centrima na "crni petak" i sledeća nedelja biti teška.Ostaje da se vidi kako će se epidemiološka situacija odvijati i da li nas čeka popuštanje ili novo pooštravanje mera.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će, kako sada stoje stvari, mere zatvaranja lokala tokom vikenda važiti ovaj vikend, i možda i naredni. O ublažavanju ili pooštravanju mera odlučuje se u skladu sa razvojem epidemiološke situacije.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 22.497 osoba, njih 7.782 je pozitivno, dok je nažalost 69 osoba preminulo.Prema poslednjim podacima MInistarstva zdravlja i Instituta "Batut" na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 270 pacijenata.

Pročitajte još: