Tatjana Radosavljević
YT/ Stetoskop info
Tatjana Radosavljević

YT/ Stetoskop info

Tatjana Radosavljević, Foto: YT/ Stetoskop info

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže da virus mora da se leči i kada su simtomi minimalni, jer kod dece može da dođe do posledica koje će biti vidljive tek u njihovoj 30. ili 40. godini.

Anketa:

Da li je vaše dete preležalo koronu?

 

Potrebno je, naročito kod adolescenata, da se virus isprati od početka do kraja, kaže dr Tatjana Radosavljević.

đak,učenik,škola,korona

Alo.rs/M.Š.

Opasno je da dete prelei koronu na nogama Foto: Alo.rs/M.Š.

Pacijent mi je bilo dete od 14 godina koje nije imalo nikakve simtome, ali je imalo promene na plućima, kaže dr Tatjana Radosavljević.

- Postoje čak i promene koje nisu vidljive ni rendgenom, već isključivo skenerom. Ali, kako ne bismo trinaestogodišnjake i četrnaestogodišnjake podvrgavali snimanju skenerom, najbolje je da preventivno odleže korona virus i čuvaju se neko vreme nakon zaraze.

Retko je, gotovo nemoguće, da se korona virus zadrži samo u gornjim disajnim putevima da ne pređe na pluća.

- Kada su pluća još nezrela i dođe do upale, takvo zapaljenje mora pažljivo da se leči. Samo jedna kovid infekcija koja se ne tretira može da ošteti razvoj pluća kod školaraca kojima se ovaj organ nije potpuno razvio - objašnjava pulmolog.

U ovom trenutku, najvažnije je podići svest školaraca o tome da kovid za njih nije bezazlen i da treba da se testiraju ukoliko imaju bilo kakvu sumnju da su zaraženi.

- Tinejdžeri jesu buntovni, ali nisu nerazumni. Očekuje se od roditelja, škole i zdravstvenog sistema da im objasne zašto je opasno trčati, ići u školu i biti aktivan dok ste kovid pozitivni, ma koliko dobro da se osećate.ž