Patrijarh Irinej
Privatna arhiva
Patrijarh Irinej

Privatna arhiva

Alo/Patrijarh Irinej, Foto: Privatna arhiva

Patrijarh Irinej preminuo je u Beogradu, u 90. godini, od posledica izazvanih korona virusom, posle čitave decenije provedene na čelu SPC.

Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je posle 15 dana borbe sa korona virusom, koje je poglavar SPC proveo u bolnici. Ovo je njegova životna priča.

Izbor za patrijarha

Na Svetom arhijerejskom saboru u januaru 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog, kao 45. po redu vrhovni poglavar SPC. Ustoličen je 23. januara te godine u beogradskoj Sabornoj crkvi, a 3. oktobra iste godine i u Pećkoj patrijaršiji.

Pre izbora za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, vladika Irinej, čije je svetovno ime Miroslav Gavrilović, proveo je pune 34 godine na čelu niške eparhije. Rođen je 1930. godine u selu Vidovo kod Čačka od oca Zdravka i majke Milijane. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku.

Patrijarh Irinej

TANJUG / SAVA RADOVANOVIC /bs

Patrijarh Irinej, Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC /bs

Iako u njegovoj porodici niko nije bio sveštenik, blizina Ovčarsko-kablarske klisure, za koju važi da je srpska Sveta gora zbog mnoštva manastira, opredelila ga je da se posveti crkvenim studijama.

Vojnik i profesor

Po završetku gimnazije upisao je i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Kao dugogodišnji profesor, a potom i rektor Prizrenske bogoslovije, vladika Irinej je živeo i na Kosovu i Metohiji, pa kao i njegov prethodnik Pavle, odlično poznaje situaciju u južnoj srpskoj pokrajini.

Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine prima monaški čin i monaško ime Irinej od tadašnjeg patrijarha Germana u manastiru Rakovica, istom onom gde je sahranjen patrijarh Pavle. U crkvi Ružica ispod Kalemegdana rukopoložen je u čin jeromonaha 27. oktobra 1959. godine.

Rektor Prizrenske bogoslovije

Dok je službovao u prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atinu. Upravnik Monaške škole u manastiru Ostrog postao je 1969. godine. Odatle se vraća u Prizren i postaje rektor prizrenske bogoslovije. Rukopoložen je za vikarnog episkopa sa titulom episkopa moravičkog 1974. godine. Godinu dana kasnije, 1975. godine postaje episkop niški.

Patrijarh Irinej

Dejan Briza Alo.rs

Patrijarh Irinej, Foto: Dejan Briza Alo.rs

- Poslednjih godina, može se slobodno reći, niška eparhija na čelu sa Njegovim Preosveštenstvom Irinejom polako doživljava svoj procvat. To se uočava, kako u Nišu kao sedištu eparhije, tako i u najzabitijem i najudaljenijem manastiru ili crkvi - pisalo je u njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu niške eparhije.

Podizao crkve, obnavljao litije

Budući da pre njega u Nišu za 120 godina nije podignut nijedan hram, episkop niški je preuzeo opsežnu akciju podizanja novih hramova na tom području. Tako je 1987. godine počela izgradnja novog hilandarskog metoha, koji se nalazio preko puta Saborne crkve, a srušen je 1947. godine.

Na padinama Delijskog visa izgrađen je hram posvećen Sv. Savi, prvom arhiepiskopu srpskom, a temelje hrama je osvetio episkop niški Irinej. Crkva Sv. Save je umnogome inspirisana hilandarskim hramom (Milutinovom crkvom).

Godine 1998. je prvi put posle 50 godina za hramovsku slavu niške Saborne crkve, Duhove, obnovljena je velika litija ulicama grada Niša.

- Kaže se da su Srbi pravoslavan narod. Divno bi bilo da oni to stvarno ponovo i postanu posle 50 godina brutalne ateizacije - pisalo je tada na sajtu eparhije niške kada je na njenom čelu bio Irinej.

Blizak sa patrijarhom Pavlom, odlazio u SAD 22 puta

Poznato je da je patrijarh Irinej bio blizak sa patrijarhom Pavlom, i da je još kao episkop obavljao mnoge odgovorne zadatke u SPC poput prevazilaženja crkvenog raskola u SAD . Zbog toga je čak 22 puta odlazio u Ameriku.

Kao što je tokom 34 godine staža kao vladike eparhije niške slovio je za čoveka mira i pomiritelja, tako je i pred sam izborni Sabor bio jedan od retkih za koga se govorilo da nije član nijedne "struje", i da bi upravo on mogao da ujedini episkope sa različitih strana.

U januaru ove godine patrijarh Irinej svečano je proslavio 60 godina monaškog, 45 godina episkopskog i 10 godina patrijarškog staža. Tom prilikom je predstavljen i film o njemu.

Patrijarh srrpski Irinej hospitalizovan je 5. novembra nakon što je utvrđeno da je pozitivan na korona virus, kada je i smešten u Vojno medicinski centar u Beogradu.

Samo nekoliko dana pre toga, služio je svetu liturgiju na sahrani još jednog visokog velikodostojnika SPC, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, koji je takođe premionu od posledica izazvanih korona virusom.