Aerodrom
Tanjug
Aerodrom

Tanjug

Aerodrom, Foto: Tanjug

Agencije najverovatnije neće vraćati novac turistima koji su uplatili letovanje, već će im biti ponuđeni vaučeri

Aleksandar Seničić, direktor Jute

Građani Srbije su za predstojeću letnju sezonu uplatili čak 240.000 aranžmana za letovanje, a od toga je 100.000 potpuno isplaćeno turističkim agencijama. Međutim, dok su sva prolećna putovanja do 15. maja otkazana zbog vanrednog stanja, veliko je pitanje da li će Srbi ove godine uopšte stići do mora.

- Minimum 70-80 odsto letnjih aranžmana je već plaćeno stranim partnerima jer, kada putnik uplati ceo aranžman, agencije dalje uplaćuju svojim partnerima u inostranstvu. Sada je već od 80 do 100 miliona evra uplaćeno na raznim destinacijama po Evropi - ističe Seničić i napominje da formalno-pravno postoji osnova da se novac vrati putnicima, ali da je vanredno stanje svuda i da su ovo okolnosti koje se nikada ranije nisu desile.

- Pokušavamo da nađemo model u kom ni putnici, ni agencije, ni hotelijeri ne bi bili oštećeni. Ipak, tek nam predstoje sastanci sa državnim organima, kako bi se došlo do rešenja za ovu situaciju - kaže Seničić. N. M.

Upitne i ekskurzije

Aleksandar Seničić demantuje informaciju da će učenicima osmog i četvrtog razreda srednje škole novac biti nadoknađen kroz vaučere koje će moći da iskoriste u hotelu za koji su uplaćivali rate.

- Vaučeri ostaju kao opcija ako agencije ne budu u mogućnosti da obeštete roditelje, ali roditelji neće biti uslovljeni da idu u smeštaj predviđen za izvođenje ekskurzije već će vaučere moći da iskoriste za neko drugo putovanje u narednih godinu dana - ističe Seničić.