Otvoren obnovljen dečji park u Rakovici
Facebook/Printscreen/Goran Vesić
Otvoren obnovljen dečji park u Rakovici

Facebook/Printscreen/Goran Vesić

Foto: Facebook/Printscreen/Goran Vesić

On navodi da je Grad Beograd oformio poseban magacin za vanredne situacije i da kupuje zaštitnu opremu.

Vesić je na TV Pink rekao da Grad Beograd kupuje po milion maski i rukavica, zaštitna odela, sredstva za dezinfekciju, zaštitne barijere i sve što je neohodno da se zaštite građani.

"I u buduće ćemo imati svoj magacin za vanredne situacije, jer često se dešavaju različite nesreće. Nažalost, u ovoj zemlji su ti magacini koji su nekada postojali uništeni poslednjih decenija i mi smo kao zemlja dočekali ovu nesreću koja se dogodila početkom godine da maltene nismo imali zaliha. Naravno, nije imala nijedna druga zemlja, a to ne znači da ne treba da budemo spremni ukoliko se desi bilo kakva nova situacija", kaže Vesić.

Napomenuo je da smo sada iskusniji, te da su u međuvremenu nabavljeni respiratori i da je u poslednjih šest godina mnogo uloženo u zdravstveni sistem.

Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

"Predsednik Aleksandar Vučić se posebno time bavi, znate i sami koliko je Vučić lično respiratora obezbedio za ovu zemlju. Stiže danas u Novi Pazar deset novih respiratora. Zamislite šta bi se u ovoj našoj zemlji desilo da Vučić poslednjih šest godina nije uložio toliko u zdravstveni sistem - rekao je Vesić i naveo da su mnoge bolnice u Srbiji renovirane.

Pozvao je građane Beograda da poštuju sve mere i da bez obzira što je leto ponovo da nosimo maske i da budemo odgovorni prema sebi i prema drugima.

- Ako budemo takvi zajedno ćemo brzo izaći iz ove krize, vratićemo se normalnom životu što svi žarko želimo i zaštićemo i sebe i druge - poručio je Vesić i naveo da moramo da nastavimo i naučimo da živimo sa virusom, jer država i privreda moraju da se razvijaju i ne mogu da stanu.

Vlada Srbije je juče, na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19, donela nove mere za Beograd koje će važiti do 18. jula, a koje, između ostalog, predviđaju da se u glavnom gradu ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, bez izuzetka, u vremenu od 23 sata do šest sati ujutru.

Maske obavezne u zatvorenom prostoru

Nenad Vujanović

Foto: Nenad Vujanović

U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara.

Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu.

Za nepoštovanje mere obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara, za svako fizičko lice koje bude kršilo ovu meru.

Vlada je, takođe, donela odluku da se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, a na otvorenom prostoru za više od 500 ljudi.

Prilikom bilo kakvih okupljanja na zatvorenom ili otvorenom prostoru neophodno je poštovati fizičku distancu od 1,5 metara.