VLADA DONELA ODLUKU Možete preći granicu samo uz jedan papir

Odluka je donesena na osnovu preporuke kriznog štaba

Granica
Foto: Tanjug

Za ulazak u Srbiju od danas za državljane Srbije, ali ni za građane drugih država više nije potrebno da imaju negativan test na korona virus niti posebnu dozvolu, a na granici svi dobijaju zdravstveno upozorenje.

Vlada je na jučerašnjoj sednici odlučila i da više ne postoji ni mera upućivanja u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju. Krizni štab je to preporučio Vladi Srbije pre dva dana, a na osnovu analize trenutne epidemiološke situacije.

Svim osobama koje su ušle na teritoriju Srbije od jutros uručena su zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

U upozorenju se navodi da je namenjeno građanima koji dolaze sa područja u kojima ima slučajeva infekcije.

Granica
Granica, Foto: Shutterstock

- U narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, raadnom mestu ili javnim mestima. Ako osetite simptome organa za disanje odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku, izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramice kad kijate ili kašljete i pozovite telefonom epdidemiologa zavoda za javno zdravlje nadležno za područje na kome boravite - navodi se u zdravstvenom upozorenju.

Svi putnici dobili su i spisak ustanova sa adresama i brojevima telefona na koje mogu da se jave ako osete bilo kakave simptome koronavirusa.Povezane vesti