granica
Printscreen
granica

Printscreen

granica, Foto: Printscreen

Kako je obelodanjeno pre dva dana, od utorka 14. jula, na drumskom graničnom prelazu Kulata - Promahonas, kojim su pristizali turisti iz Bugarske, Rumunije, Srbije, ali i drugih zemalja, za ulazak u Grčku biće obavezan negativan test na korona virus ne stariji od 72 sata.

Takođe, osim negativnog testa i dalje ostaje obaveza da se popuni formular sa podacima o mestu boravka putnika tokom posete Grčkoj, a ti formulari moraju biti popunjeni 24 časa pre dolaska, a ne 48 sati kao što je to do sada bio slučaj.

Međutim, ova odluka ne znači da će srpski turisti koji ispune ove uslove od 14. jula moći da uđu u Grčku. Naime, i dalje je na snazi zabrana ulaska građanima Srbije koja važi do 15. jula. Grčki epidemiolozi će ovih dana izvršiti skeniranje stanja u našoj zemlji i grčkoj vladi predložiti ili produžetak zabrane ili ukidanje ograničenja vezanih za srpske turiste.

Iako za sada nema zvaničnih informacija o tome, izvesnije je da će zabrana biti produžena barem do 1. avgusta. Jedan od razloga su brojke o novozaraženim i preminulim poslednjih dana u našoj zemlji, a drugi činjenica da je upravo najveći broj otkrivenih korona pozitivnih u Grčkoj bilo među našim putnicima.

Takođe, mnoge države se prilikom odlučivanja o otvaranju granica, rukovode i brojem zaraženih koje imaju zemlje iz kojih dolaze turisti. Neki tako traže da to bude ispod 15, 20 ili 25 trenutno zaraženih na 100.000 stanovnika.

Prema poslednjim podacima Srbija ima 3.911 aktivnih slučajeva ili 55,8 obolelih od korona virusa na 100.000 stanovnika. Iako smo pre samo nekoliko nedelja mogli da se pohvalimo da je ovaj broj bio jednocifren.

Prema pisanju pojedinih grčkih medija, ukoliko narednih nedelja dođe do povećanja broja uvezenih slučajeva korona virusa, Grci su, navodno, spremni čak i da potpuno zatvore za turiste granični prelaz Kulata - Promahonas, odnosno jedini drumski ulaz za srpske turiste!

Ukoliko bi pak Grci povukli zabranu, te dozvolili građanima Srbije da posle 15. jula ulaze u Grčku, naši turisti bi se suočili sa novim problemom. Naime, na testiranje na lični zahtev se u Beogradu i drugim gradovima čeka i po nedelju dana, a rezultati neretko dobijaju posle dva-tri dana kada su praktično neupotrebljivi jer Grci traže nalaze ne starije od 72 sata.

Pročitajte još: