Parcela 142
Wikimedia
Parcela 142

Wikimedia

Parcela 142, Foto: Wikimedia

Na Zagrebačkom mirogojskom groblju, između velikih spomenika porodicama i pojedincima, nalazi se Parcela 142. Sveće i cveće, igračke i mala, gotovo neprimetna nadgrobna ploča sa natpisom: „Ovde je sahranjeno nekoliko stotina dece s Kozare“.

Na samo nekoliko kvadratnih metara smešteno je poslednje zajedničko počivalište nekoliko stotina nevinih devojčica i dečaka. Gotovo hiljadu nedužnih malih života.

Diana Budisavljević

Printscreen

Diana Budisavljević, Foto: Printscreen

Kako stoji u svedočanstvima, Diana Budisavljević, heroina Drugog svetskog rata čija je misija bila da spasi što više nevine dece iz logora, decu je tokom 1942. preuzimala iz ustaških logora Stara Gradiška i Jasenovac, kao i sabirnih logora u Mlaki, Jablanici i Koštarici. Na području Zagreba broj preuzete dece kreće se od 6733 do 6679, a broj umrle dece kreće se od 881 do 904.

- Smrtnost dece zavisila je od njihovog zdravstvenog stanja, savesnosti i požrtvovanosti lekara i medicinskih sestara, kao i žena koje su o njima brinule - rekla je istoričarka Nataša Mataušić.

Na parceli 142 sahranjena su ona deca koja su umrla pri transportu iz logora do Zagreba ili u zagrebačkim bolnicama, prihvatilištima kao i u porodicama koje su ih udomile.

Tri dečaka dočarala ulogu malog Buda

Dara iz Jasenovca

youtubeprintscreen

Dara iz Jasenovca, Foto: youtubeprintscreen

U filmu „Dara iz Jasenovca“ simpatije je pobrao i Darin mali brat Budo. Tačnije, simpatije su pobrala čak tri brata, Luka, Simon i Jakov, trojke iz Herceg Novog, koji su naizmenično tumačili njegov lik. Kako je rekla ekipa ovog filma, najveći deo snimanja „izvukao“ je Luka.

Kako je rekla njihova majka Marija Šaranović, dečaci su se na snimanju zabavili, ali da joj je kao majci i kao ženi snimanje scena teško padalo.

Marko Milačić sa Šaranovićima

facebook

Marko Milačić sa Šaranovićima, Foto: facebook

- Sva ta dirljivost i buđenje emocija osetila se više na samom snimanju filma nego što se desilo sinoć kada sam pogledala film. Težak je film, to je bila jedna emotivna priča... Poenta je bila da se probudi opšta emocija kod ljudi i prenese se preko glavne junakinje Biljane Čekić koja igra Daru, i druge dece i malog Buda koga glume moja deca - kazala je ona i dodala:

- Istorijski koliko sam upoznata, ti zločini koji su se desili u Jasenovcu, bili su mnogo brutalniji nego što su prikazani u filmu. Reditelj i ostali su odlučili kako će montirati i da li će nešto pustiti u seriji... Bilo je tu nekih scena koje smo radili, verovatno je to ostavljeno za neku drugu priliku. Zadovoljna sam, dopada mi se - objasnila je ona.

Pročitajte još: