Strah koronavirus
Shutterstock
Strah koronavirus

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj će se uskoro u prodaji naći specijalne maske izraelske kompanije koje su navodno smrt za viruse. Izgledom ne odudaraju od hirurških jednokratnih maski, ali materijal od koga su sačinjene, kako tvrde proizvođači, ima i antibakterijsko i antivirusno svojstvo. Srpski lekari apeluju na građane iz Srbije koji žele da ih nabave da se ne zaleću.

Da li nosite masku?

 

Kako stoji na deklaraciji, maske izraelske firme koje se proizvode u Kini, a koje će se prodavati u apotekama u Hrvatskoj, sadrže bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, a delotvorne su i kad je reč o koronavirusu.

Hrvatska firma već je uvezla 128.000 ovih maski, a prodavaće se po ceni od 40 kuna, što je nešto više od 600 dinara. Hrvatski uvoznik navodi da će se raditi na tome da omogući isporuku i zainteresovanim kupcima u Srbiji, pa čak i po nižoj ceni.

Apoteka

Alo!/ Masanori Jošida

Apoteka, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

- Ove specijalne maske mogu se nositi sa obe strane višekratno, odnosno dok se fizički ne unište, ne nakvase vodom ili se značajno ne zaprljaju. Maska se kontinuirano može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralisala patogene. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana - kazali su iz kompanije koja uvozi ove specijalne maske.

Sastav maske koja sama ubija virus

Ova maska koju su osmislili izraelski naučnici, kako piše na sajtu proizvođača, sastoji se od troslojne zaštite od kojih je prva bakarno vlakno na bazi mikročestica, koje presreće viruse. Drugi sloj drži virus zarobljenim i zaustavlja njegovo delovanje. Treći sloj je istog sastava kao i prvi, a služi da obezbedi protok čistog vazduha, bez virusa. Na sajtu proizvođača se navodi i da maske imaju učinak od 99,9 odsto kada je u pitanju filtriranje bakterija i smanjenje prisustva virusa.

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže za „Alo!“ da antivirusne maske nisu novost, ali da prvi put čuje za one koje sadrže bakar.

- Za maske koje će se prodavati u Hrvatskoj ne mogu da tvrdim da su delotvorne, jer nikada ranije nisam čuo da bakar deluje pogubno po virus. Inače, u Srbiji su se pre 17 godina proizvodile antivirusne maske, ali su one imale srebrni nanos kao filter, koji je bio smrt za viruse. To je proizvodila firma iz Gornjeg Milanovca. Te maske su imale sve ateste i garancije, a pakovanje od tri maske je koštalo samo 270 dinara. Nažalost, tek sad shvatamo koliko je gašenje proizvodnje ovih maski bilo pogrešno - kaže Petrović.

Dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Nišu, za „Alo!“ navodi da bi građani Srbije pre nego što se odluče da naruče maske iz Hrvatske trebalo dobro da se informišu.

- Prvi put čujem za te maske i, iskreno, ne bih ih preporučio svojim pacijentima. Svi koji žele da imaju ovakvu masku, trebalo da sačekaju da se one pojave i kod nas i prođu kontrolu. Tek tada možemo imati garanciju da su i bezbedne za korišćenje - kaže Ranković.

Pročitajte još: