vrtić
printscreen/twitter
vrtić, Foto: printscreen/twitter

Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, rekao je za RTS da je snimak zlostavljanja deteta u vrtiću "Zamak" autentičan i da takvo ponašanje nije dozvoljeno ni u jednoj predškolskoj ustanovi. Naveo je da je juče delimično sprovedena vanredna kontrola koja je prekinuta zbog pogoršanja zdravstvenog stanja direktorke vrtića. Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je da je potrebno poštovati zakone pri osnivanju obrazovnih ustanova i da će tražiti da se utvrde činjenice o načinu njihovog poslovanja.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak je naveo da je Sekretarijat u sredu dobio pitanje od dnevnog lista Srpski telegraf i da su odmah postupili po tom pitanju, pošto nije stigla nijedna predstavka građana u vezi sa radom vrtića "Zamak" na Voždovcu.

Gak je naveo da je snimak koji prikazuje zlostavljanje deteta jaslenog uzrasta autentičan.

- Juče je sprovedena vanredna kontrola, u jednom delu, pošto je u jednom momentu prekinuta zato što je direktorki vrtića pozlilo. Hitna pomoć je stabilizovala zdravstveno stanje direktorke vrtića, ali su konstatovali da nadzor ne može da se nastavi. Snimak jeste autentičan. Dogodilo se upravo to, u toj predškolskoj ustanovi - naveo je Gak tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodao je da će se lično zalagati da se proces sprovede do kraja i da će zahtevati najstrožu kaznu, kada su počinioci zlostavljanja u pitanju, ali i za predškolsku ustanovu.

Slavko Gak, Foto: Promo/SNS Beograd

"Isto bih zahtevao da se zlostavljanje dogodilo u državnom vrtiću"

- Želim da naglasim da ovakvo ponašanje bilo koga nije dozvoljeno ni u državnoj, ni u privatnoj predškolskoj ustanovi", kazao je Gak i naglasio da bi potpuno iste zahteve imao da se zlostavljanje dogodilo u državnom vrtiću.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu je rekao da tokom jučerašnje vanredne kontrole inspekcija nije dobila pismene izjave zbog pogoršanja zdravstvenog stanja direktorke vrtića, koja je i supruga vlasnika vrtića.

- Ono što je kroz usmeni razgovor do tog momenta sa njima prosvetna inspekcija uspela da konstatuje jeste da se gospođa koja se vidi na snimku, koja vrši jedan vid fizičkog nasilja, vodi u predškolskoj ustanovi kao spremačica - naveo je Gak.

Naglasio je da u narednom periodu mora da se utvrdi ko su ljudi koji vrše i koji sprovode vaspitno-obrazovni program u toj predškolskoj ustanovi i da je to prvo i ključno pitanje, kao i to da li imaju dovoljno vaspitača, da li su oni adekvatno školovani i da li imaju licence.

- Ukoliko se ispostavi da je sve onako kako danas imamo preliminarno, samo iz usmenog razgovora sa direktorkom vrtića, zaista ću tražiti najstrožu kaznu, a jedna od tih je i najrigoroznija – da se ova predškolska ustanova zatvori i da se licenca poništi - istakao je Slavko Gak.

"Strogim i detaljnim kontrolama do provere uslova rada"

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naveo je da se ovakve situacije mogu preduprediti vrlo jednostavno i da postoje pravila po kojima se mogu organizovati predškolske ustanove i da se strogim i detaljnim kontrolama može videti da li su uslovi ispunjeni.

- Ako nisu, takve ustanove zatvoriti i onemogućiti da rade. Bez obzira da li su to vrtići, škole, koji su bili tema u javnosti ovih dana. Jednostavno, onaj ko hoće da radi neki posao, mora da se povinuje zakonskim odredbama ili ne može da ga radi - rekao je Pašalić.

Ombudsman je naveo da je važno krenuti od registracije i utvrditi kojim se delatnostima predškolska ustanova ili škola bavi.

- Ako je registrovana kao producentska kuća, a nije osnovna njena delatnost obrazovanje i vaspitanje, onda mora imati neka pravila po kojima radi. To treba da kontroliše inspekcija nadležna da vrši nadzor. Ono što je najveći problem što te škole ne spadaju u domen kontrole inspekcije - kazao je Pašalić.

Naglasio je da institucija Zaštitnika građana ima pravo na zakonsku inicijativu i da će pregledati sve propise koji regulišu oblast i ukoliko utvrde da nisu regulisani na način na koji oni smatraju da treba, pokrenuće zakonsku inicijativu.

"Česte su zloupotrebe pri osnivanju predškolskih ustanova" 

Slavko Gak je naglasio da je vest da je u vrtiću "Zamak" zlostavljano dete sa smetnjama u razvoju dezinformacija, da je dete zdravo i da nema smetnji.

Dodao je da su pravila o osnivanju predškolskih ustanova i škola zaista stroga, ali da su zloupotrebe vrlo česte.

- Oni pri samoj verifikaciji imaju sve. Redovne kontrole se sprovode, pravi se plan. Mi zaista kao Grad, pri svakoj predstavci građana postupamo momentalno. Da li je anonimna ili je pod punim imenom i prezimenom - istakao je Gak.

Naglasio je da je, kada je predškolska ustanova "Zamak" u pitanju, najveći problem to što do sad nije stigla nijedna primedba ni roditelja ni zaposlenih u vrtiću.

- Svaka predškolska ustanova je dužna da ima savet roditelja koji mora da bude uključen u rad te predškolske ustanove i svakako da roditelji treba da uzmu tu kontrolnu ulogu - podvukao je Slavko Gak.

"Provera rada obrazovnih institucija nije samo pitanje inspekcija"

Govoreći o školi glume Miroslava Aleksića, koji je optužen da je napastvovao pet glumica koje su pohađale tu školu, Zoran Pašalić je rekao da ne zna da li ta škola i dalje radi i da mu nije jasno kako može da radi i da njen rad, po njegovom mišljenju, nije vezan za legalno poslovanje.

Zoran Pašalić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović 23.08.20

Naglasio je da rad takvih institucija treba da proveravaju mnogi i da to nije pitanje samo prosvetne inspekcije i drugih inspekcija.

- Sve te teme koje su ovih dana uznemirile javnost su povezane. Ako neko treba da plaća porez, po osnovu retroakcije, onda se postavlja pitanje da li te, nazvaću ih kolokvijalno, firme, kako one plaćaju, po kom osnovu, kako se registruje - naveo je zaštitnik građana.

Naglasio je da oni traže dokaze o tome kako je ta škola poslovala i da li je platila porez na časove glume koje su naplaćivali i da oni traže da se vidi da li je škola poslovala po zakonu.

- Ta oblast se mora urediti ili će se ta ovo desiti za neko vreme. Dogodine - kazao je Pašalić.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Verica

22.01.2021 16:25

Telegraf postavio pitanje? Gde ste roditelji, spavate li, spavate li mirno ili vodite politiku nezameranja dok vam decu maltretiraju? Telegraf da se bori umesto vas?

Nada

22.01.2021 19:15

Pod hitno nadlezni organi da reaguju i da se cistacica privede pravdi - sta ce ona sa decom ? Zatvoriti ustanovu za sva vremena i zaposlenima oduzeti svako pravo rada ! Vlasnika posebno sankcionisati ! RODITELJI DIGNITE GLAS !