DA LI JE POTVRĐEN SLUČAJ U SRBIJI? Otkriveno na kojim mestima ima komaraca sa virusom Zapadnog Nila i čega treba da se čuvamo

Ističe da se trenutno radi na uništavanju komaraca, kao preonosiocima tog virusa.

Verica Jovanović
Verica Jovanović, Foto: PrintscreenYoutube

Direktor Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da je pojava virusa Zapadnog Nila u ovo doba godine normalna pojava i istakla da taj virus u Srbiji nije potvrđen kod čoveka, već samo kod komarca.

Gostujući na TV Pink, Jovanović je navela da je virus Zapadnog Nila kod čoveka potvrđen u Rumuniji.

"Laboratorija Zavoda za biocide je za sada potvrdila prisustvo ovog virusa u životinjskoj populaciji, odnosno u komarcima, na određenim teritorijama naše zemlje, naime u šest okruga", rekla je Jovanović.

Kada je u pitanju Beograd, dodaje ona, komarci sa virusom Zapadnog Nila pronađeni su na prostorima groblja i predelima oko reka.

Ističe da se trenutno radi na uništavanju komaraca, kao preonosiocima tog virusa.

Jovanović je ukazala da se od 2012. godine od 1. juna do 15. novembra u našoj zemlji sprovodi nadzor kretanja bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila.

"U fazi smo gde možemo očekivati prisustvo svih manifestacija ovog virusa, mi smo pripremljeni, naš institut Torlak radi na dijagnostici, bitno je pratiti kliničku sliku i štititi se od uboda komaraca", navela je Jovanović.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Ja
  16/07/2020 - 11:40
  Mi iz blokova do Ade prolazimo kroz šumu do plaže.Tu bukvalno ima zilion komaraca koji u rojevima napadaju.Ko ne zna i ne namaže se,unakze ga ujedima.Taj deo treba urediti i naravno prskati.Džaba prskanje sa ove strane kad su legla u šumi.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi