Hitna pomoć
Alo!/Rajko Ristić

 

Pančevo, Hitna pomoć

Alo!/Rajko Ristić

Pančevo, Hitna pomoć, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Poroditi ženu u automobilu, nasred krcatog mosta jedno je od naših najlepših i najneobičnijih iskustava. Kao medicinska sestra radim skoro 30 godina i bilo je svakakvih situacija, ali ovo nisam još doživela. U ovoj sumornoj situaciji i teškim danima za celo zdravstvo, ništa lepše se nije moglo desiti.

Ovo je isprišala Biljana Pašalić, medicinska sestra pančevačke Hitne pomoći koja je u ponedeljak oko 17 časova, porodila mladu majku u vozila na Pančevačkom mostu! Dvadesetogodišnjakinja je, za svega nekoliko minuta, rodila zdravu devojčicu, a mamu i bebu je potom preuzela beogradska Hitna pomoć, koja ih je prebacila u Ginekološko-akušersku kliniku u Višegradskoj.

Biljana je u ponedeljak popodne, sa doktorkama Jelenom Belčom, Ivanom Savković i vozačem Miletom Filipovićem bila u pratnji pacijenta koji je iz Opšte bolnice u Pančevu trebalo da bude prebačen u Beograd. Na mostu se stvorila ogromna gužva, a medicinari iz grada na Tamišu nisu ni slutili šta se dešava.

- Išli smo pod rotacijom, vozili smo pacijenta. Na Pančevcu se stvorio čep. Naš vozač nam je rekao da zovu upomoć iz drugog automobila, jer se trudnica porađa. Izašla sam, došla do vozila u kojem je bila buduća majka i videla da je porođaj već počeo, videla se bebina glava. Kleknula sam, dala sam joj instrukcije kako da diše i sve se završilo za dva minuta i u najboljem redu. Rodila se zdrava princeza - kaže Biljana Pašalić.

Iako je u prvim trenucima delovalo dramatično, što zbog toga da sa sobom nema neophodnu akušersku opremu, što zbog nesvakidašnjeg mesta na kojem je beba "odlučila" da dođe na svet, stručnost i iskustvo su nadjačali šok.

- Mlada doktorka iz saniteta nam je donela aspirator, jer u kolima Hitne pomoći nije bilo opreme za porođaj. Beba je zaplakala, a mi smo mogli da odahnemo. Doktorke i ja smo bile presrećne što je sve dobro prošlo. Ne dešava se često da mlada prvorotka tako brzo i lako donese dete na svet.

Sagovornica kaže da je njena ekipa još uvek pod utiskom ovog neobičnog događaja. Osećaj je poseban, predivan, ističe Biljana.

- Dani su nam teški, svi zaposleni u zdravstvu već mesecima rade dugo i naporno, i ovaj porođaj na mostu zaista nam je ulio novu motivaciju i podsetio nas zašto je naš posao jedan od najtežih, ali i najlepših na svetu.

MAMA I BEBA DOBRO

Mamu i novorođenče preuzela je beogradska Hitna pomoć, koja ih je zbrinula u GAK Višegradska. Kako nam je rekla Biljana Pašalić, čule su se sa kolegama iz prestonice koji su im rekli da su majka i beba dobro. Zdrava devojčica teška je 2.950 grama.

PROČITAJ JOŠ: