Sneg put
Rina
Sneg put

Rina

Foto: Rina

Institut za reumatologiju i Klinika za ortopediju na Banjici već su spremni za prijem pacijenata koji svake zime pune hodnike ovih institucija nakon padova i proklizavanja, a iz Hitne pomoći apeluju na građane da otvore četvore očiju.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, narednih pet dana očekuje nas hladni talas tokom kojeg će najviše dnevne temperature retko prelaziti nulti stepen Celzijusove skale, a na planinama će hladnoća dostizati i minus 13 stepeni, a 16, 17. i 18. januar biće najhladniji dani u mesecu.

Nedeljko Todorović

Printscreen

Nedeljko Todorović, Foto: Printscreen

- Pred Srbijom su ledeni dani koje će doneti prodor hladnog vazduha iz Skandinavije. Očekuje nas sneg, ali daleko smo od strašnih scenarija kakve smo imali 2017. godine kada je samo u Beogradu bilo 53 centimetara snega, a zaledili su se Sava i Dunav - rekao je meteorolog Nedeljko Todorović.

Za ledene dane spremne su i ekipe beogradske Hitne pomoći, odakle za „Alo!“ kažu da su prelomi i uganuća u ovo doba godine svakodnevna pojava.

- Padovi su u ovo doba neminovnost, ali razlika u posledicama padova je velika, pa građani treba toga da budu svesni, jer od toga zavisi kako treba da se ponašaju. Prvo treba da pokušaju da se podignu, da provere kakve su im tegobe. Ako imaju povredu glave, ne mogu da se kreću, sami su i nemaju nikoga ko bi im pomogao, treba da pozovu Hitnu pomoć i ekipa će doći - rekla je za „Alo!“ dr Jovana Obrenović iz Hitne pomoći.

Dr Jovana Obrenović

Privatna arhiva

Dr Jovana Obrenović, Foto: Privatna arhiva

Oni koji mogu da se kreću, trebalo bi sami da pokušaju da dođu do lekara.

- Gužva u Hitnoj pomoći je ogromna, pogotovo sada kada pored standardnih pacijenata prevozimo i obolele od kovida, pa molimo one koji imaju povredu ruke, prsta, ili neku drugu manju povredu, uz koju mogu da se kreću, da sami odu kod lekara jer je mnogo takvih slučajeva i jednostavnije je tako - kaže dr Obrenović.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: