Manastir Tumane, ikone
Privatna arhiva
Manastir Tumane, ikone

Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Pored Isusa, imao je tri brata od kojih je najznamenitiji bio Jakov i to zbog toga što je jedini od njih četvorice dobrovoljno dao deo nasleđenog imanja Isusu. Jakov je kasnije nazvan bratom božjim, a Juda je sebe nazivao bratom Jakovljevim, jer je zbog svojih ranijih grehova - nevera, zavist i nebratoljublje, mislio da nije dostojan da bude nazvan bratom božjim.

Crkva, žena, molitva, sveća

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Po vaznesenju Gospoda Isusa Hrista na nebo, sveti apostol Juda krenuo je u svet da propoveda jevanđelja. Širio je hrišćanstvo s početka u Judeji, Galileji, Samariji, Idumeji, zatim u Arabiji, Siriji i Mesopotamiji, a možda i u Persiji.

Pročitajte:

Mnoge napore i patnje podneo je sveti apostol Juda dok je obraćao narode veri u Hrista i izvodio ih na put spasenja. U takvim krstonosnim podvizima stigao je i do Araratske pokrajine, gde je mnoge odvratio od idolopoklonstva i priveo ih Hristovoj veri.

Da vam pomogne svetitelj koji je poznavao Hrista i svojim očima gledao njegova čuda, danas izgovorite ove reči: Videći te kao Hristovog rođaka, o Judo, i kao hrabrog mučenika, svešteno te hvalimo, jer si obmane demonske razorio i veru sačuvao: Zato danas svesvetu uspomenu tvoju praznujemo i oproštaj grehova tvojim molitvama zadobijamo.

Pročitajte još: