Beba Bebe
Shutterstock
Beba Bebe

Shutterstock

Beba Bebe, Foto: Shutterstock

Jovan Gavrilović, mališan koji je 9. oktobra prošle godine pronađen ispred crkve u Čajetini, i čije roditelji su i dalje nepoznati, i dalje se nalazi na dečjem odeljenju Opšte bolnice Užice.

Pročitajte još:

Iako će mališan za desetak dana napuniti pet meseci nepoznato je kada će biti upućen u usvojiteljsku porodicu, a razlog je njegovo zdravstveno stanje, odnosno komplikacije koje su se javile posle rođenja. Užički lekari i dalje smatraju da dečakovo zdravlje ne dozvoljava boravak u kućnim uslovima, već da zahteva lekarski nadzor.

- Jovan je u sobi u kojoj je samo on smešten, izlovan na Dečjem odeljenju i pod svakodnevnim nadzorom je više lekara različitih specijalnosti. Oporavak teče dobro, dete nepareduje, ne oskudeva ni u čemu, ali procena je da još nije vreme da izađe iz bolnice. Verovatno će još nekoliko meseci proteći dok ne bude usvojen - priča za izvor iz užičke bolnice.

U novu porodicu tek kada ozdravi

U Centru za socijalni rad u Čajetini, koji je Jovanov staratelj, više puta su ponovili da postoji veliko interesovanje iz cele Srbije i inostranstva za usvajane dečaka. Ipak, u ovoj ustanovi napominju da će poštovati stav lekara koji brinu o njegovom zdravlju i da će se sa upućivanjem u porodicu sačekati dok ne ozdravi.

Zamotanog u belu tkaninu, nekoliko sati pošto je rođen, ostavljenog dečaka pronašla je sasvim slučajno jedna meštanka Čajetine.

Kako istraga nije pronašla bebine roditelje, a samim tim i poreklo mu je ostalo nepoznato, mališan je zaveden u matične knjige pod imenom Jovan Gavrilović.

Preporučujemo još:

Ime je dobio po Jovanu Bogoslovu, svecu na čiji praznik je pronađen ispred crkve, a prezime po Arhangelu Gavrilu po kome se zove bogomolja u Čajetini.

U Opštoj bolnici Užice napominju da su pojedina deca, iz sličnih problema kao Jovanovih, na usvajanje čekala do pred svoje prve rođendane.

Za razliku od malenog Jovana, Tadija koji je imao svega jedan dan kada je ostavljena u korpi ispred jedne od kuća u mestu Mali Crnić pre mesec dana, od juče se nalazi u hraniteljskoj porodici.

- U narednih par meseci će se utvrđivati porodično pravni status deteta i određivati njegova dalja sudbina. Da li će se okončati postupak usvojenja ili smeštaja u hraniteljsku porodicu ili eventualno ukoliko se nađu njegovi roditelj, ili srodnička porodica, da se smesti u tu porodicu - rekao je juče Dragan Vulević, posebni savetnik ministra zadužen za socijalnu zaštitu.