Julija Bakić
privatna arhiva
Julija Bakić

privatna arhiva

Julija Bakić, Foto: privatna arhiva

Kada je već reč o njenom rođendanu, zanimljivo je pomenuti da je ime Julija dobila zbog toga što je rođena u ovom mesecu.

Da sam rođena dan kasnije, zvala bih se Avgustina. Naime, mama je u trudnoći odlučila da mi da ime Julija ili Avgustina, u zavisnosti u kom mesecu će me roditi, budući da joj je termin za porođaj bio krajem jula, početkom avgusta. Drago mi je što sam rođena u ovom mesecu, jer mi se sviđa ime Julija, a ovo drugo baš i ne, kaže naša sagovornica.

Julija Bakić je pre dolaska na TV Prvu šest godina radila na TV Pinku u informativi, u Vestima i Jutarnjem programu. Priča da je zbog profesije, odnosno autentičnih priloga, dobrog kadra, radila sve što inače ne bi nikada.

Čak sam držala zmiju u rukama, spuštala se uz pomoć alpinističkih konopaca sa vrha Palate „Beograd” prilikom izveštavanja sa jedne humanitarne akcije, bila u čamcu sa pripadnicima Rečne policije... Najteže mi je možda bilo izveštavanje sa zaleđenog Dunava u vreme ekstremne hladnoće, ali i kada sam izveštavala tokom prolećnih poplava u Srbiji 2014. godine, priseća se Julija Bakić.

Pročitajte:

 Ipak, najveći adrenalin mkoji ože da izazove novinarska profesija, doživela je nedavno na protestima ispred Narodne skupštine.

- Tada sam osetila onu pravu novinarsku čar, kakva se doživi uglavnom kad se izveštava uživo. Adrenalin puca, ne znam šta će se dogoditi iza i oko mene, kako ću proći u tim nemirima, koliko sam bezbedna..., priča Julija Bakić. Međutim, dogodilo joj se nešto lepo...

- Završila sam posao i dok sam sa snimateljem pakovala opremu, prišao mi jedan policajac saobraćajac i rekao da godinama prati moj rad i da je već duže vreme zaljubljen u mene, kroz smeh priča Julija Bakić.

- Kazao je da je morao da mi priđe i to kaže, a nakon toga mi je na instagramu poznao za prijatelja i poslao poruku. Neću reći kako se zove ali ću otkriti da je iz Nove Varoši a radi u Beogradu, otkriva Julija Bakić. Ova TV novinarka dodaje da joj prijaju silni komplimenti koje dobija od ljudi na ulici i na društvenim mrežama.

Dobacivanje tokom "lajva"

Julija Bakić je upamtila jedno dobacivanje slučajnog prolaznika dok je pre tri, četiri godine izveštavala servisne informacije o stanju u Beogradu. 

-Snimali smo u Ustaničkoj ulici i tokom "lajva" iza mene se zaustavio automobil, vozač je otvorio prozor i vikao "Srbija do Tokija" i mahao. To je svima bilo smešno, a srećom nije bio vulgaran. Sutradan mi je na fejsbuku poslao poruku i prihvatila sam njegov zahtem za prijateljstvo, priseća se ova prelepa novinarka.

Naša sagovornica objašnjava da u tri, četiri minuta "živog" uključenja novinar ima prvenstveno zadatak da dočara gledaocu da je on lično u toj situaciji, da mu prenese informaciju i to pre drugih.

- S tim što prostor za grešku ne postoji, sve što se izgovori je „lajv” i popravke nema. Ne sme da se napravi lapsus, iznese pogrešna činjenica. Ako se to i dogodi nema stajanja. Odmah mora da se reaguje, ispravi, da li uz osmeh, snalažljivost, bitno je da gledalac ne vidi da ste se uplašili, pogrešili, objašnjava Julija Bakić.

Zahvaljujući radu u informativi, imala je priliku da izveštava sa različitih događaja, razgovara sa sagovornicima iz brojnih oblasti, od slučajnih prolaznika za ulične ankete, prodavaca na pijaci do terenskih intervjua sa direktorima različitih institucija, zvaničnicima, političarima, analitičarima…

Ne kuva, a tetka joj kupuje šerpe i tiganje

TV novinarka Julija Bakić kaže da je najviše poklona u životu dobila od tetke, ali joj se malo koji dar svideo.

-Kupovala mi je posteljine, jorgane, prekrivače, stolnjake, razne šerpe i tiganje, a ja to uopšte ne volim. Ne znam samo šta će mi sve to u tolikoj meri, posebno posuđe, pogotovo što veoma rekto kuvam. Tetka me ne sluša, već kaže da će mi kućne potrepštine biti neophodne kad se udam, pa muž i ja nećemo morati da ih kupujemo, kaže Bakićeva. 

Preporučujemo:

Julija Bakić na protestima ispred Narodne skupštine, jul 2020.

privatna arhiva

Julija Bakić izvetava sa protesta ispred Narodne skupštine, jul 2020, Foto: privatna arhiva

Komentari (2)

Llubiša

31.07.2020 17:09

Dobro je da nisi rodjena u Junu, onda bi se zvala Junica Bakić.

Milan

31.07.2020 21:26

Profesionalac i prelepa