pušenje cigare
skrinsot
pušenje cigare

skrinsot

Foto: Alo.rs

Direktorka Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Žofija Pustai nedavno je izjavila da je krajnje vreme da Srbija konačno uvede potpunu zabranu pušenja, veće akcize na duvanske proizvode, ali i slikovne poruke upozorenja koje odavno imaju mnoge evropske zemlje.

Ona je povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, rekla da su cigarete i duvanski proizvodi jedna od najvećih pretnji po javno zdravlje i da godišnje od posledica toga u svetu umre sedam miliona ljudi, a u Srbiji 15.000 smrti godišnje. Pozvala je donosioce odluka u Srbiji da uvedu slikovna upozorenja na paklicama cigareta jer je to veoma važno.

Dobro obavešteni izvori iz domaće duvanske industrije za Alo.rs kažu da se u Srbiji neće proizvoditi slikovna upozorenja na paklicama cigareta, jer to zakon ne nalaže, i da je sasvim dovoljno tekstualno - "Pušenje ubija. Duvanski dim šteti ljudima u Vašoj okolini", "Pušenje izaziva bolesti krvnih sudova kao što su "pušačka noga" i impotencija", "Pušenje izaziva zavisnost! Potražite stručnu pomoć za odvikavanje" itd.

 - Slikovna upozorenja na paklicama cigareta kod nas nisu aktuelna zato što to nije niti uslov EU, a niti je to po našim zakonima. Dakle, paklice cigareta na tržištu Srbije sa obe strane sadrže pisana upozorenja, što je po našem zakonodavstvu dovoljno. Uz to, duvanska industrija smatra da je svaki potrošač u potpunosti upozoren i svestan opasnosti koje nosi konzumiranje cigareta, pa sa te strane nama u ovom momentu nije najbitniji uslov koji treba da sadrži paklica - kaže dobro obavešteni izvor za Alo.rs.

Naš sagovornik ističe da ne mora da se čeka naređenje iz EU da bi duvanska industrija u Srbiji počela da proizvodi paklice sa slikovnim upozorenjima, jer svaka država sama donosi te odluke. On dalje objašnjava da u pojedinim zemljama uopšte nema bilo kakvih upozorenja.

- Negde su slikovna, a negde tekstualna. Sa druge strane, u nekim državama koje nisu članice EU, već godinama postoje slikovna upozorenja. To je, dakle, više tehnički detalj nego nekakav uslov - kaže naš izvor.

Pročitajete:

Pojedine zemlje EU tvrde da se od pojave slikovnih upozorenja na paklicama prodaja cigareta drastično smanjila, a mnoge države kažu da uopšte nije opala. Recimo, u Hrvatskoj nakon uvođenja obaveznog slikovnog upozorenja ističu da se beleži ista prodaja.

- Mislimo da su različita iskustva, ali preovladava ono da slikovno upozorenje nije glavni faktor koji će nekoga da odbije od konzulmacije cigareta - priča nam dobro obavešteni izvori iz duvanske industrije i dodaje:

- Ono što je još opasnije za svaku državu jeste da se potrošači opredele za kupovinu cigareta na crnom tržištu, jer bi tako gubila veliki prihod.

Koliko procenata stanovništva u Srbiji su pušači?

Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje Srbije iz 2017. godine, prevalencija pušenja među odraslim osobama starijim od 18 godina u Srbiji je iznosila 37 odsto, a najveća je bila u uzrasnoj grupi od 30-44 godine starosti. Skoro jedna petina pušača puši više od jedne cigarete dnevno. Upotreba duvana je najčešći uzrok smrti i bolesti na globalnom nivou. Epidemija duvana je jedna od najvećih pretnji javnom zdravlju s kojom se svet ikada suočio. Ona ubija više od sedam miliona ljudi godišnje globalno, a duvan je jedini proizvod koji ubija polovinu svojih korisnika. Svake godine u Srbiji zbog pušenja umre 15.000 ljudi. Pušenje je povezano sa rakom pluća kao posledica direktnog izlaganja pluća karcinogenima u duvanskom dimu. Od svih smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima, 17 odsto je uzrokovano upotrebom duvana i izloženosti duvanskom dimu. Dobro obavešteni izvor iu Duvanske industrije nam kaže da kada je u pitanju potrošnja cigara u Srbiji, naša zemlja ne prednjači od drugih, naprotiv, daleko više se puši u Crnoj Gori, Albaniji, Rusiji, Grčkoj...

 

Preporučujemo:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (1)

Snežana

14.07.2020 16:12

Ajde više sa tim cigaretama ste dosadili. Ne kažem da je zdravo, ali nekada se pušilo u medjugradskim autobusima, avionima, ma svuda i nije bilo ovoliko ni bolesnih ni umrlih. U nekim evropskim zemljama u klubovima se puši marihuana, a za cigarete hapse. Ko je ovde lud