Lepenski vir
Youtube Printscreen
Lepenski vir

Youtube Printscreen

Lepenski vir, Foto: Youtube Printscreen

Uglavnom se u školama u Srbiji posvećuje više pažnje zapadnim kulturama i učenju o njima, dok se o našim uspesima i dostignućima ćuti. Možda i najbolji primer za to jeste Vinčanska kultura Lepenskog vira, koja je jedna od najznačajnijih, ako ne i najznačajnija civilizacija u istoriji sveta.

Pismo te kulture koja je cvetala na teritoriji današnje Srbije je najstarije na svetu, ali se nažalost o tome gotovo uopšte ne priča na časovima istorije. Evropska civilizacija praktično vodi poreklo sa Đerdapa, a to su potvrdile i DNK analize u okviru velikog svetskog projekta o poreklu stanovništva.

Pročitajte još:

Pismo te kulture koja je cvetala na teritoriji današnje Srbije je najstarije na svetu, ali se nažalost o tome gotovo uopšte ne priča na časovima istorije. Evropska civilizacija praktično vodi poreklo sa Đerdapa, a to su potvrdile i DNK analize u okviru velikog svetskog projekta o poreklu stanovništva.Čak 117 istraživača iz 80 svetskih institucija, do Harvarda do Instituta „Maks Plank“ došlo je do rezultata ključnih za razumevanje mehanizma najstarijih genetskih mešanja stanovništva između starosedelaca na području Đerdapa i pridošlica iz Anadolije.

Vinčanska kultura predstavlja mlađeneolitsku i ranoeneolitsku kulturu Evrope (između prvih vekova 5. milenijuma pre nove ere i prvih vekova 4. milenijuma pre nove ere). Vinčanska kultura je bila tehnološki najnaprednija praistorijska kultura u svetu. Najranija metalurgija bakra u Evropi potiče sa vinčanskog lokaliteta Belovode u istočnoj Srbiji.

Naše ulice i danas nose nazive po ustašama

AUTOR: Alo.rs/M.G. DATUM I VREME: 17.10.2019. 16:40 Od 1942. do 1944. u Zemunu je izlazio ustaški nedeljnik "Graničar". Glavna ulica, Zemun, Foto: Google street view Urednik ovog ustaškog lista je bio Gustav Krklec a za "Graničar" su pisali Vladimir Nazor, Sekula Drljević, Petar Grgec i drugi. 1944.

Matična oblast Vinčanske kulture obuhvata prostor centralnog Balkana, a u trenutku kada je dostizala vrhunac podudarala se sa teritorijom koju je u mlađem i srednjem neolitu obuhvatala starčevačka kultura. Dunav je bio odlučujući uslov za nastanak naselja u Vinči, kao i Tisa, Drava, Sava, Tamiš i pritoke. Glavni pravac od severa ka jugu je Morava, koja se nizvodno uliva u Dunav.

Lepenski vir

Facebook Printscreen

Lepenski vir, Foto: Facebook Printscreen

 

Nosioci vinčanske kulture živeli su na lesnoj obali Dunava, ali treba pretpostaviti da je reka u doba osnivanja naselja bila tokom proleća usled poplava široka oko 7 km, na ovom prostoru su postojali jezero i močvare, što je pogodovalo razvoju lova, ribolova i zemljoradnje.

Jezgro ove kulture je Srbija, a rasprostirala se do istočne Makedonije, zatim na zapadu do severoistočne Bosne i do Vinkovaca.

Bonus video

PORTIR IZBACIO BOŠKA!